Jawapan

2016-04-01T10:08:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam warkah saudari yang lepas, saudari ingin mengetahui keistimewaan Malaysia yang kaya dengan berbagai-bagai jenis masakan.Salah satu sebab Malaysia terkenal di serata dunia ialah kerana makanannya yang amat istimewa. Dalam warkah saya ini, saya akan menceritakan beberapa jenis makanan Malaysia.
       Ayam percik yang berasal dari negeri Kelantan menjadi makanan harian masyarakat Melayu. Daging ayam separuh masak yang telah dibubuh berjenis-jenis rempah yang lazimnya pedas akan dikepit pada bilahan buluh. Daging tersebut kemudian dipanggang di atas bara api. Ayam percik amat enak ketika masih panas.
       Makanan istimewa Malaysia yang lain ialah putu mayam yang merupakan salah satu daripada makanan tradisional kaum India di Malaysia. Putu Mayam dihidangkan ketika perayaan Hari Deepavali. Putu mayam berbentuk serawan jala dan diperbuat daripada tepung beras. Makanan ini amat enak jika dimakan bersama-sama dengan rendang kambing atau kari ayam.
       Satu lagi makanan Malaysia yang terkenal ialah ketam asak, iaitu sejenis hidangan kaum Cina yang banyak terdapat di Terengganu. Sebenarnya, hanya cengkerang ketam sahaja yang dimasak. Inti masakan ini pula terdiri daripada daging ketam yang telah dipotong halus dan digoreng bersama-sama dengan rempah-rempah yang lain. Hidangan ini sungguh sedap dan harum. Masakan ini boleh dimakan begitu sahaja.