Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-01T17:48:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Grafik Fungsi Logaritma

Grafik Fungsi Logaritma – Pada topik sebelumnya telah dibahas tentang grafik fungsi eksponen dengan bentuk y = axdengan a suatu konstanta dan a > 0 serta a ≠ 0 . Pada topik ini, kita akan membahas tentang grafik fungsi logaritma. Agar kamu lebih mudah memahami tentang grafik fungsi logaritma, mari kita ingat kembali tentang fungsi logaritma.

Definisi Fungsi Logaritma
Invers dari fungsi eksponen y = ax untuk a > 0 dan a ≠ 1 adalah fungsi logaritma. Persamaan y=ax dalam bentuk eksponen ekuivalen dari persamaan y = a log x dalam bentuk logaritma.

Bila a > 0 dan a ≠ 0 maka fungsi yang didefinisikan oleh g (x) = a log x dengan x > 0 dinamakan fungsi logaritma.

Untuk selanjutnya penulisan fungsi logaritma cukup ditulis dengan bentuk f (x) = a log x atau y= alog x atau y = loga x...

Contoh:
f (x) = 2 log x (fungsi logaritma)
g (x) = log x (fungsi logaritma)

Ada dua cara dalam menggambarkan grafik fungsi logaritma yaitu dengan menggunakan grafik fungsi eksponen dan substitusi titik.

Menggunakan Grafik Fungsi Eksponen

Grafik fungsi y = a log x dapat diperoleh dari grafik fungsi inversnya yaitu y = ax.

Untuk melukis grafik y = a log x, kurva y = ax dapat dicerminkan terhadap garis y = x seperti contoh di bawah ini.

Contoh: 
Gambarkan grafik fungsi y = 2 log x dengan menggunakan grafik y = 2x berikut.

Bila y = 2x dicerminkan terhadap garis y = x, seperti tampak pada gambar di atas, maka hasil pencerminan dari y = 2x adalah y = 2 log x.

Substitusi Titik

Misalkan kita akan menggambar grafik dari f (x) = 3 log x untuk -3 ≤ y ≤ 3, y ϵ Ɍ.

Untuk membantu kita dalam melukis grafik fungsi logaritma, mula-mula pilih nilai y yang terletak pada selang yang diketahui, kemudian substitusikan ke f (x) untuk memperoleh nilai x.

Titik yang diperoleh dilukiskan pada diagram kartesius berupa titik (bulatan kecil). Titik tersebut dihubungkan sehingga membentuk kurva f (x) = 3 log x seperti gambar di bawah ini.

Dari gambar di atas diperoleh bahwa:

• Bila nilai x bertambah, maka nilai f (x) bertambah, dan bila x berkurang mendekati nol, maka nilaif (x) juga semakin berkurang.

• Garis x = 0 merupakan asimtot tegak.

# sila ke kotak komen untuk lihat lebih lanjut cra 2 membina nya