Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-02T21:27:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Di sekolah, disiplin menjadi satu daya kawalan sosial bagi mewujudkan suasana yang tenteram dan keadaan yang teratur agar proses pengajaran dan pembelajaran dapat berjalan dengan licin dan lancar. Oleh itu aspek disiplin murid di sekolah haruslah diberi perhatian berat pihak sekolah dan keluarga seperti saranan Kementerian Pelajaran Malaysia, 1981.

“ Disiplin adalah satu aspek kehidupan yang mesti wujud dalam masyarakat. Oleh itu ia hendaklah mendapat perhatian berat dari semua pihak sama ada di sekolah atau di luar sekolah”. KPM 1981

Disiplin di sekolah juga adalah untuk membentuk dan mengawal diri pelajar daripada melanggar undang-undang, norma, kebudayaan dan akhlak masyarakat, di samping menanam nilai-nilai murni bagi membolehkan mereka membentuk sikap, kepercayaan, keimanan, keteguhan prinsip dan lain-lain asas moral dan etika hidup.
Tetapi kini, masalah disiplin merupakan satu isu yang menjadi topik hangat sama ada diperkatakan secara lisan atau dibincangkan melalui pelbagai saluran media. Bermacam-macam jenis salahlaku dilakukan oleh para murid, dari jenis yang ringan sehinggalah kesalahan-kesalahan yang berat, seperti menyalahgunakan dadah, merompak, memeras ugut, merosakkan harta benda sekolah (vandalism), mengancam guru-guru dan murid-murid dan pelbagai lagi. 

1.1 VANDALISME (merosakkan harta benda)
Vandalisme boleh didefinisikan sebagai perbuatan ataupun perlakuan merosakkan, memusnahkan, mengotorkan benda-benda serta peralatan yang bukan kepunyaan sendiri yang seterusnya telah menggugat kesejahteraan hidup orang lain.
Sejak kebelakangan ini, isu vandalisme telah menjadi topik yang hangat diperbincangkan. Perbuatan vandalisme ini biasanya dilakukan oleh golongan remaja ataupun generasi muda dalam lingkungan usia 13 tahun hingga 24 tahun. Mereka yang tidak bertimbang rasa ini bertindak merosakkan telefon awam serta tandas awam yang telah disediakan oleh pihak kerajaan, melukis serta menulis perkara yang bukan-bukan di dinding sesebuah bangunan dan sebagainya. Bagi remaja yang masih bersekolah pula, mereka akan bertindak merosakkan kerusi, meja, papan hitam dan lain-lain yang merupakan kepunyaan sekolah serta barang keperluan seseorang pelajar. Hal ini seterusnya telah merosakkan keindahan sesebuah tempat. Secara tidak langsung, nama serta imej negara kita Malaysia akan terjejas. 

1.2 PERAS UGUT ATAU KES BULI
Kes buli membawa maksud masalah yang meliputi kegiatan memeras ugut, menghina, mengejek, menumbuk, memaki dan sebagainya yang dilakukan oleh seseorang terhadap pemangsanya. Memang tidak boleh dinafikan bahawa dewasa ini, kes buli yang berlaku di sekolah semakin berleluasa dan menjadi-jadi. Hal ini telah mencapai satu tahap yang amat merimaskan dan membimbangkan pelbagai pihak seperti pihak sekolah, ibu bapa, kerajaan, masyarakat dan lain-lain lagi.
Menurut kajian, kes buli ini menjadi semakin meningkat pada setiap tahun dalam kalangan pelajar dan semakin serius masalahnya. Sebagai contoh kes adik Muhd Afiq Qusyairi Baharuddin yang dibuli dan dibelasah oleh pelajar senior di Sekolah Menengah Agama Padang Tengku, Kuala Lipis. Satu lagi kejadian di Gombak, seorang ketua pengawas telah dipukul oleh beberapa orang pelajar sehingga cedera anggota badan dan menerima beberapa jahitan di kepala. Difahamkan ketua pengawas ini telah mengambil nama pelajar ini yang datang lewat ke sekolah pada pagi kejadian. Kes-kes buli yang wujud ini menunjukkan satu senario bahawa tahap disiplin pelajar negara kita sememangnya berada di tahap kritikal.

1.3 PERGAULAN BEBAS DAN PORNOGRAFI (video lucah)
Penyebaran rakaman-rakaman lucah melibatkan pelajar sekolah di internet bukanlah satu perkara yang asing bagi masyarakat kita. Mungkin kita sudah muak dihadapkan dengan isu yang sinonim sahaja, namun bagaimana kita mahu menutup mulut sedangkan mata sentiasa dihadapkan benda yang sama, malah semakin hari semakin menjadi-menjadi. Kalau dulu hanya pekerja kilang dan pelajar IPT sahaja yang terlibat dalam rakaman lucah ini, namun kini segelintir budak-budak sekolah juga sudah semakin ‘advance’ .berpelukan, bercumbu-cumbuan dan melakukan hubungan seks seperti sudah menjadi satu perkara biasa bagi mereka. Begitu mengecewakan apabila melihat budak-budak sekolah yang umurnya baru setahun jagung, tetapi sudah kemaruk dengan seks.