Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-03T12:49:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Keperluan Pembentukan GametSemua organisma menjalankan pembiakan (reproduction), pertumbuhan (growth) dan perkembangan (development) untuk menyambung zuriatnya.

Organisma membiak untuk mengekalkan spesies masing-masing.

Proses menambahkan zuriat atau individu baru dipanggil pembiakan(reproduction).

Pembiakan terbahagi kepada dua jenis:Pembiakan aseks (asexsual reproduction) yang melibatkan satu induk sahaja (tidak melibatkan gamet).Pembiakan seks (sexual reproduction) yang melibatkan dua induk dari spesies yang sama tetapi berlainan jantina. Kedua-dua induk menghasilkan gamet (gametes) untuk proses persenyawaan (fertilisation).Pembiakan seks melibatkan pembentukan dan persenyawaan antara gamet jantan dengan gamet betina.

Dalam manusia, gamet jantan (sperma) dihasilkan oleh organ pembiakan jantan, iaitu testis, manakala gamet betina (ovum) dihasilkan oleh organ pembiakan betina, iaitu ovari (ovaries).

Kedua-dua gamet dihasilkan melalui proses meiosis. Gamet adalah haploid dan berbeza dari segi kandungan genetiknya.

Pembentukan gamet adalah penting dalam suatu kehidupan disebabkan atas faktor-faktor berikut:Menambahkan zuriat melalui persenyawaan bagi mengekalkan keturunan sesuatu spesis.Menghasilkan variasi genetik pada zuriat melalui proses pindah silang (process of crossing over) dan penggabungan semula kromosom homolog semasa meiosis.Mengekalkan keadaan diploid dari generasi ke generasi melalui penghasilan zigot (zygote, 2n) daripada percantuman gamet jantan (n) dengan gamet betina (n).Memastikan kemandirian (survival) hidupan organisma tersebut.