Jawapan

  • ajy
  • Pengguna Baru
2016-04-03T15:52:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Masalah utama menyebabkan keterpinggiran bahasa Melayu ialah perspektif masyarakat di negara ini khususnya dalam kalangan masyarakat Melayu apabila ramai yang bertanggapan bahawa bahasa Melayu merupakan perkara yang telalu remeh untuk dipelajari . Generasi muda dewasa ini pula berfikiran bahawa perkataaan baku dalam bahasa Melayu itu kolot dan ada juga remaja yang tidak boleh bertutur dengan betul dalam bahasa ibunda mereka iaitu bahasa Melayu. Kononnya mereka menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa kedua dan bahasa penjajah (bahasa Inggeris) sebagai bahasa perantara utama. Persoalannya, di manakah silapnya sehinggakan generasi masa kini hilang semangat kemelayuan dalam konteks bahasa dan budaya serta mengagung-agungkan segala yang datang dari Barat? Mungkin berpunca daripada ibu bapa mereka yang mempunyai pandangan bahawa bahasa Melayu itu tidak penting kerana mereka sendiri sudah dilahirkan Melayu dan berbahasa Melayu. Tanggapan ini seterusnya diturunkan kepada anak-anak mereka. Pemikiran seperti ini perlu dikikis dengan segera kerana generasi muda sepatutnya meneruskan perjuangan memartabatkan bahasa kebangsaan bukan memperlekehkan bahasa Melayu.

Bagi masyarakat bukan Melayu pula, mereka lebih mementingkan bahasa ibunda mereka. Rata-rata hari ini kita melihat masyarakat berpuak-puak kerana perbezaan bahasa dan warna kulit. Mereka tidak sedar bahawa mereka bernaung di bawah satu payung yang sama dengan individu lain iaitu di Malaysia. Mengapakah sentimen perkauman masih ada hinggakan sesetengah individu bukan Melayu masih tidak boleh bertutur dalam bahasa kebangsaan kita walaupun sudah berpuluh-puluh tahun menetap di tanah air ini malah memegang status warganegara. Kenyataan ini bukan bermaksud untuk memprovokasi mana-mana pihak tetapi hanya ingin menyuarakan realiti yang terjadi.

Pada awal tahun 1990, Malaysia dilanda gelombang globalisasi yang besar. Semenjak itu ,hampir segala-galanya mengalami perubahan, mungkin juga kejutan. Dari aspek ekonomi, budaya dan juga bahasa, semuanya mengalami perubahan drastik. Sejarah menyaksikan bahasa Melayu hilang kedaulatannya pada waktu itu. Bahasa Inggeris mula meresap ke dalam jiwa masyarakat negara ini seterusnya menggantikan fungsi bahasa Melayu. Dalam hal ini, mungkin ciri-ciri bahasa Melayu itu sendiri yang menyebabkan perkara ini berlaku.

Jika diteliti dalam sesuatu bidang sebagai contoh kejuruteraan, mungkin bahasa Melayu kurang sesuai diaplikasikan kerana bidang itu mempunyai terma-terma yang mungkin tidak terdapat dalam kosa kata bahasa Melayu. Walau bagaimanapun, masalah ini bukanlah alasan untuk kita meminggirkan bahasa kebangsaan. Penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa perantara utama dalam kalangan masyarakat Malaysia sepatutnya tidak menjadi masalah kepada masyarakat negara ini kerana dari sehari ke sehari bahasa Melayu berkembang menjadi lebih universal dan mempunyai kosa kata yang luas.

Di sebalik pertambahan kosa kata, ada juga kata-kata yang seakan-akan mempersendakan bahasa Melayu. Sebagai contoh istilah ‘glokal’ yang baru diilhamkan, kononnya gabungan global dan lokal. Bahasa Melayu seakan-akan menjadi sesuatu yang dipersendakan kerana perkataan boleh digabungkan secara sesuka hati. Pihak Dewan Bahasa dan Pustaka khususnya perlu memainkan peranan yang diamanahkan dan melakukan tugas mereka, bukan membiarkan bahasa kebangsaan menjadi sesuatu perkara yang boleh digabungkan atau diubah dengan sewenang-wenangnya.

Persoalan sama ada bahasa Melayu terpinggir atau dipinggirkan sepatutnya tidak timbul lagi pada masa ini. Kemerdekaan yang dikecapi selama 50 tahun sepatutnya sudah mematangkan pihak kerajaan dan DBP bagi melaksanakan langkah-langkah memartabatkan bahasa Melayu. Pada tahap ini, sepatutnya negara dan masyarakat sudah mempunyai rancangan yang kukuh dan perlu dilaksanakan bagi memelihara dan menjamin kedaulatan bahasa Melayu. Komitmen yang kental dan berterusan perlu direalisasikan agar bahasa Melayu benar-benar menjadi bahasa kebangsaan dan bukan sekadar catatan dalam Perlembagaan Persekutuan. Hasrat murni ini pasti membuahkan kejayaan andainya mendapat kerjasama daripada seluruh warganegara Malaysia.
2016-04-03T18:14:18+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
- Kewujudan pelbagai teknologi yang tertera dalam bahasa asing

- Kekurangan program dan aktiviti yang dapat memberikan kesedaran kepada bangsa Melayu

- Bahasa Melayu bukan merupakan bahasa antarabangsa 

- Bahasa asing lebih disanjung dan digunakan sebagai medium perantaraan komunikasi dalam pelbagai majlis-majlis formal

- Ketidak keberkesanan ikhtiar yang dilakukan oleh tenaga pendidik dalam menerapkan jiwa anak-anak muda terhadap bahasa Melayu