Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-03T18:55:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kesefahaman rukun tetangga asas perpaduan antara kaum 
Satu faktor penting ke arah perpaduan adalah dengan amalan saling kenal-mengenali antara satu sama lain dengan lebih mendalam. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Sukan memberi peluang dan ruang untuk interaksi melangkaui bangsa dan agama. Aktiviti ziarah menziarahi dapat dipupuk bagi membentuk perpaduan dalam kawasan kejiranan setempat. 

Toleransi kejiranan kunci kemajuan negara 
Dalam usaha melakar kejayaan kerjaya dan potensi diri, kerjasama atau amalan saling bantu-membantu adalah penting dan harus dipupuk dalam jiwa masyraakat. Rakyat perlu saling memberi dorongan serta bantuan antara ahli rukun tetangga agar tidak dihimpit kesusahan hidup atau masalah keluarga. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Kesefahaman merentasi budaya, agama dan bangsa adalah amat perlu bagai mencapai aspirasi masyrakat berwawasan minda kelas pertama dalan usaha membangunkan negara sebagai model demokrasi dan sosioekonomi yang dikagumi di rantau ini.    

Memperkasakan aktiviti gotong-royong 
 
Penglibatkan penduduk dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga bagi ahli rukun tetangga yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha membangunkan modal insan serta komuniti yang harmoni. Berbekalkan dengan semagat partriotik serta rasa ingin membantu golongan yang tidak bernasib baik, ahli rukun tetangga akan lebih sensitif terhadap kebajikan komuniti setempat.   

Kejiranan yang sihat katalis generasi minda kelas pertama 
Generasi muda cenderung untuk bereksperimentasi. Mencuba perkara baru dan melahirkan identiti yang unik. Ibu bapa serta para pendidik harus bijak dalam memantau perkembangan sosial golongan remaja. Pengamalan budaya barat yang tidak sihat seperti penyakit sosial yang melibatkan dadah, rokok, hubungan kekasih, dan sebagainya turut menjadi ancaman besar terhadap proses perkembangan potensi remaja. Disamping membantutkan perkembangan intelek serta emosi remaja, penyakit sosial akan menyebabkan remaja leka dan alpa dalam dunia hiburan. Namun, ada kala, generasi berada di luar pemantaun dewasa. Kejiranan yang akrab serta peka akan kebajikan ahli rukun tetangga memainkan peranan penting dalam proses pemantauan generasi muda. Jiran yang mengambil berat mampu membendung aktivit tidak sihat seperti melepak.