Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-03T19:16:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Faktor kejayaan Jepun mengalahkan British di Tanah Melayu ialah:perancangan awal perang;
Jepun menggunakan propaganda untuk mempengaruhi fikiran dan mendapatkan kerjasama penduduk di Tanah Melayu.aktiviti perisikan dijalankan oleh Jepun di Tanah Melayu untuk mendapatkan maklumat bagi memudahkan serangan.
peranan Kesatuan Melayu Muda (KMM);
penyebaran propaganda Jepun di Tanah Melayu dibantu oleh KMM.maklumat perisikan tentang Tanah Melayu diberikan oleh KMM.KMM menjadi penunjuk arah semasa kemaraan Jepun.
kelengkapan perang tentera Jepun;
Jepun menggunakan banyak kapal terbang pejuang yang moden seperti 'Zero Fighter'.kereta kebal yang digunakan oleh tentera Jepun sesuai dengan bentuk muka bumi di Tanah Melayu.
taktik serangan Jepun;
pangkalan utama tentera Amerika Syarikat di Asia Pasifik, Pearl Harbour di Hawaii, dimusnahkan oleh Jepun.oleh sebab pertahanan utama British tertumpu di Singapura, Jepun memulakan serangan dari utara Tanah Melayu.
semangat tentera Jepun;
tentera Jepun berjuang untuk kemegahan negara mereka.tentera Jepun rela mati demi maharaja Jepun.tentera Jepun berpengalaman kerana pernah terlibat dalam Perang China-Jepun.
pakatan Jepun-Thailand;
Jepun diberikan laluan untuk mendarat di Thailand.sebagai balasannya, Jepun tidak menyerang Thailand.Kelantan, Terengganu, Perlis, dan Kedah diserahkan oleh Jepun kepada Thailand.
kelemahan tentera British.