Jawapan

2016-04-04T18:00:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Badri· Anak sulung kepada Mak Siti.· Mempunyai seorang adik lelaki bernama Badrul.· Berperawakan kemas dan berwibawa dalam menjalankan tanggungjwab sebagai seorangpengawas.· Pengawas sekolah.· Seorang yang bertanggungjawab. Contoh: Badri seorang yang bertanggungjawab kerana telah berjaya menyelesaikan masalahdisiplin seperti penjualan telefon bimbit di sekolah.· Seorang yang berdisiplin. Contoh: Dia tidak pernah melanggar peraturan sekolah sepanjang bergelar pelajar melaluipengetahuan adiknya.· Seorang yang menepati masa. Contoh: pada pukul 6.40 pagi Badri tidak pernah terlewat menunggu bas awam untuk pergi kesekolah.· Seorang yang setia dalam persahabatan. Contoh: Badri berkawan baik dengan Jamil walaupun beliau telah mengetahui bahawa Jamilturut terlibat dalam kes pejualan telefon bimbit di sekolahnya
· Seorang yang berani menghadapi cabaran. Contoh: Badri bersikap berani menghadapi cabaran dalam menangani masalah murid yangberlagak ala samseng,dan sengaja melanggar disiplin sekolah.· Seorang yang rajin mengulang kaji pelajaran. Contoh: Badri mengajak Siew Mei dan Taufik membentuk kumpulan belajar.· Seorang yang berpendirian teguh. Contoh, Badri tidak menghiraukan tentang usikan rakan-rakannya mengenai hubungannya dengan Nadira dan Siew Mei.