Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-04T18:37:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Keluarga ialah institusi yang terdiri daripada bapa, ibu, anak-anak, saudara-mara dan sebagainya. Institusi keluarga merupakan benteng pertahanan kita sama ada dari segi mental mahupun dari segi fizikal. Keluarga yang sempurna mampu melindungi kita daripada pelbagai dugaan dan pancaroba di dunia luar. Ungkapan slogan "Rumahku, syurgaku" memanifestasikan kepentingan keluarga kepada kita yang banyak tidak terperi. Setiap ahli keluarga perlu menonjolkan nilai toleransi, saling menghormati, kejujuran dan kasih sayang dalam tingkah laku mereka. Maka, hubungan yang erat bagai isu dengan kuku dalam institusi keluarga dapat mengelakkan anak-anak daripada terjebak dalam gejala sosial yang hanya mementingkan dunia hedonistik semata-mata. Lantas, marilah kita bincangkan usaha-usaha pragmatik yang perlu diimplimentasikan untuk mempererat hubungan kekeluargaan supaya mampu mewujudkan keluarga yang bahagia dan sejahtera.

Ibu bapa memainkan peranan yang signifikan dalam mewujudkan hubungan erat dalam keluarga. Mereka merupakan entiti mithali dan patut mencurahkan kasih sayang terhadap anak bak menatang minyak yang penuh. Maka, mereka patut mementingkan anak melebihi urusan kerjaya mereka dan tidak rakus mengejar fatamorgana mereka dalam aspek kebendaan dan mengabaikan tanggungjawab mereka dalam membentuk keperibadian dan sahsiah anak-anak. Ibu bapa juga haruslah mengajar anak-anak untuk membezakan yang mana intan, yang mana permata sejak kecil kerana melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Ibu bapa juga mestilah memantau pencapaian akademik dan mengawasi perlakuan anak-anak untuk mengelakkan anak-anak daripada terjebak dalam kancah negatif. Maka, mereka perlu mengajar anak agar tidak tersesat ketika menempuh belantara kehidupan. Lantas, anak-anak tidak akan berasa seolah-olah diri kehausan kasih sayang ibu bapa, malah juga menjaga tingkah laku mereka agar tidak menjejaskan imej keluarga.

Selain itu, kita wajarlah berusaha mewujudkan iklim yang kondusif dalam rumah tangga untuk mempererat hubungan kekeluargaan. Ahli keluarga perlu prihatin dan mengambil berat antara satu sama lain seperti mana yang diungkapkan, berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Kita perlu saling membantu bak aur dengan tebing. Kita juga perlu sudi mendengar masalah ahli keluarga dan cuba sedaya upaya untuk membantu menyelesaikan masalah tersebut. Yang paling penting, ahli keluarga patut mengelakkan pencetusan pergaduhan dan pertelingkahan demi keharmonian keluarga dan tidak mempraktikkan amalan seperti enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. Lantas, suasana yang harmoni dan aman dalam keluarga dapat dibina dan semua ahli keluarga berani menempuh belantara kehidupan tanpa terpesong ke arah kemudaratan.

Usaha seterusnya adalah mengadakan aktiviti kekeluargaan dari semasa ke semasa. Aktiviti kekeluargaan vital kerana dapat mewujudkan suasana yang bahagia sesama ahli keluarga dan juga mengeratkan ikatan silaturahim bak isi dengan kuku. Misalnya, ibu bapa boleh meluangkan masa pada hujung minggu untuk membawa anak-anak pergi berkelah di tepi pantai, ataupun juga mengadakan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan rumah. Secara tidak langsung, anak-anak akan dipengaruhi untuk giat melibatkan diri dalam aktiviti sebegini yang berfaedah dan bukan leka menghabiskan masa melayari internet dalam rumah dan kancah negatif yang lain. Hal ini menunjukkan bahawa aktiviti kekeluargaan mampu memberikan impak yang positif dalam mempererat hubungan kekeluargaan.
yasmine111,berapakah umur anda dan apa jantina anda sebenarnya
Komen telah dipadam