Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-04T18:58:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Arif:       Apa khabar Johan? Apa yang sedang awak buat tu?
Jais:       Oh, awak rupanya Arif! Khabar baik. Saya sedang membaca risalah tentang cara-cara menjaga kesihatan badan.
Arif:       Memang bagus risalah yang awak baca tu. Menjaga kesihatan amat penting kerana badan yang sihat akan menjadikan hidup kita lebih selesa dan bahagia.
Jais:       Untuk menjaga kesihatan, kita perlu makan makanan yang seimbang dan berkhasiat. Janganlah kita mengambil makanan yang memudaratkan kesihatan seperti makanan yang tidak bertutup, makanan dalam tin, makanan yang sudah basi, dan makanan ringan.
Arif:       Selain menjaga pemakanan, apa lagi yang perlu dilakukan?
Jais:       Selain makan makanan yang berkhasiat, kita perlu melakukan senaman ringan seperti bersenam dan berjogging serta menjalankan aktiviti-aktiviti yang berfaedah seperti berkebun. Dengan cara demikian, badan kita akan sihat dan otak akan cergas.
Arif:       Bagaimana pula dengan kebersihan diri dan tempat tinggal kita?
Jais:       Kita perlu menjaga kebersihan diri seperti mandi, memotong rambut dan kuku,serta memakai pakaian yang bersih. Rumah tempat kita tinggal dan alam sekelilingnya perlu dijaga supaya bersih. Dengan itu, serangga dan haiwan pembawa penyakit tidak akan membiak.
Arif:       Selain perkara-perkara yang telah awak sebut tadi, saya rasa kita juga perlu menjauhi amalan yang dapat menjejaskan kesihatan seperti merokok, malas bersenam, dan menyalahgunakan dadah.
Jais:       Betul kata awak tu. Awak mesti ingat bahawa kesihatan tidak boleh dibeli denganwang ringgit. Kita patut mengambil berat akan kesihatan diri kita.
Arif:       Nampaknya banyak pengetahuan yang saya peroleh pada hari ini. Eh, nampaknya hari dah nak senja ni! Saya pulang dululah.
Jais:         Baiklah. Nanti kita jumpa lagi esok di sekolah
.Arif:        Ya, jumpa lagi esok. Selamat tinggal