Jawapan

2016-04-04T20:28:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
No. 274,
Kampung Padang Gotak,
36750 Langkap,
Perak. 

Tuan Pengetua,
Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abdullah,
Chenderong Balai,
Teluk Intan,
Perak. 
                                                                                       
                                                                                                28 Januari 2016.

Tuan,

Rayuan Permohonan Biasiswa

Merujuk perkara di atas , saya                                   , murid tingkatan 3                          ingin membuat rayuan tentang permohonan biasiswa kepada tuan . 

2.        Pada 25 Januari lalu , saya telah dimaklumkan oleh guru tingkatan bahawa saya gagal memperoleh biasiswa sekolah ini . Kegagalan ini amat mengecewakan saya kerana keluarga saya amat memerlukan biasiswa ini bagi meringankan perbelanjaan persekolahan saya. Sehubugan dengan itu , saya ingin membuat rayuan agar tuan dapat menimbang keputusan tersebut semula agar saya memperoleh biasiswa .

3.       Untuk pengetahuan tuan , saya merupakan anak sulung daripada tujuh orang adik beradik . Bapa saya , Encik               
merupakan pemandu lori manakala ibu saya , Puan                        
suri rumah sepenuh masa . Bapa saya memperoleh pendapatan sebanyak RM1500 sebulan . Jumlah pendapatan tersebut hanya cukup untuk menampung perbelanjaan kami sekeluarga walhal perbelanjaan sekolah masih kekurangan .

4.      Bapa saya juga menghidap penyakit darah tinggi . Keadaan penyakit ini menyebabkan bapa saya tidak dapat bekerja dengan sepenuhnya . Malahan dia kerap keluar masuk hospital kerana masalah kesihatan ini . Keadaan ini sudah tentu memburukkan masalah kewangan kami sekeluarga . Tambahan pula , terdapat seramai lima orang dalam keluarga kami yang sedang bersekolah . Bagi meringankan beban kewangan keluarga , saya terpaksa bekerja selepas sesi persekolahan sebagai tukang cuci pinggan di restoran . Hal ini amat memenatkan saya dan menyebabkan prestasi pelajaran saya semakin merosot .

5.      Saya berharap agar rayuan ini mendapat pertimbangan yang sewajarnya daripada pihak tuan . Jika pihak tuan memberikan kelulusan terhadap rayuan ini , saya berjanji akan belajar dengan bersungguh - sungguh demi meningkatkan keputusan akademik saya sekali gus mengubah masa depan keluarga saya .

6.        Kelulusan tuan dalam rayuan ini sangat saya hargai . Saya yakin bahawa tuan amat prihatin terhadap masalah yang saya hadapi . 

Sekian , terima kasih .

Yang benar 

............................
(        NAMA                        )