Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-04T20:42:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
          Semenjak merdeka, tampuk kepimpinan negara kita terajui oleh enam orang pemimpin yang berkaliber. Bermula dengan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Tun Datuk Abdullah Ahmad Badawi dan kini Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohamed Najib bin Tun Abdul Razak yang mendukung gagasan 1Malaysia bagi meneruskan legasi kepimpinan ayahandanya, Tun Abdul Razak. Sejak dulu lagi, soal perpaduan, kesyukuran dan taat setia kepada raja dan negara amatlah diambil serius dalam pentadbiran negara sehinggakan diilhamkan dalam lagu kebangsaan kita iaitu ‘Negaraku’ yang diolah berdasarkan lagu Terang Bulan. Isu  perpaduan, kesyukuran dan kesetiaan kepada raja dan negara tidak harus diletakkan sebagai tanggunggjawab para pemimpin semata-mata kerana kita sebagai rakyat juga berperanan mendukung usaha murni kerajaan untuk menjamin kesejahteraan negara.
         Sebagai rakyat Malaysia, kita sangat bertuah kerana dapat hidup dengan harmoni walaupun negara kita mempunyai rakyat yang berbilang kaum, agama dan kepercayaan. Oleh itu, kita mesti mengekalkan keharmonian hidup ini dengan bersatu padu tanpa mengira agama atau keturunan kerana kita merupakan bangsa Malaysia yang mempunyai persamaa dari  segi latar belakang sejarah. Peristiwa hitam 13 Mei 1969 haruslah dijadikan sempadan kerana sekiranya kita berpecah-belah, maka igauan ngeri itu mungkin akan berulang. Amalan ‘serumpun bagai serai, seliang bagai buluh’ patut diteruskan agar kita mampu menangkis segala anasir luar yang cuba menceroboh dan menghancurkan negara bangsa yang telah kukuh terbina semenjak Empayar Kesultanan Melayu Melaka lagi. Sebagai contoh, isu sensitif seperti hak istimewa orang Melayu dan bumiputera tidak wajar diungkit kerana hal tersebut telah termaktub dalam perlembagaan negara kita yang telah dipersetujui oleh wakil pemimpin pelbagai kaum semasa Suruhanjaya Reid membuat tinjauan di ambang kemerdekaannegara lagi. Oleh itu, kita perlu saling menghulurkan bantuan apabila ada rakyat Malaysia yang ditimpa musibah tanpa mengambil kira warna kulit mahupun agama. Tidankan tegas pemimpin negara kita yang menentang Dasar Aperteid di Afrika membuktikan bahawa negara kita menentang eksploitasi hak asasi manusia berdasarkan perbezaan warna kulit. Jadi, kita perlulah megekalkan kesatuan ini dan hidup bersatu padu bagi menjamin kedaulatan negara kita.
         Selain itu, kita juga berusaha meningkatkan produktiviti bagi menjamin kestabilan ekonomi negara. Ekonomi merupakan pemangkin kepada kemajuan sesebuah negara. Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu menggunakan akal fikiran yang kreatif dan kritis bagi memanfaatkan kekayaan hasil bumi untuk pembangunan negara. Sebagai contoh, kita perlulah merebut peluang melalui program SCORE yang dilancarkan oleh kerajaan yang meliputi kawasan Mukah, Sarawak sehingga ke Simalajau Bitulu, Sarwak dengan menjadi tenaga kerja mahir dalam perusahaan arang batu. Adalah suatu kerugian sekiranya kita terpaksa mengimport pekerja mahir dari luar negara sedangkan kita mempunyai modal insan yang mencukupi untuk membolehkan negara kita berdiri di atas kaki sendiri untuk terus maju. Pelancaran dasar kerajaan yang baru oleh Perdana Menteri kita iaitu Dasar Baru Ekonomi (DBE) jelas menunjukkan matlamatnya ialah untuk meningkatkan pendapatan rakyat Malaysia dan melahirkan masyarakat berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. Sebenarnya, usaha kerajaan untuk meningkatkan produktiviti negara bukanlah baru bermula pada hari ini, tetapi telah dilaksanakan semenjak merdeka lagi seperti Rancangan Lima Tahun Malaysia, Dasar Ekonomi Baru dan Dasar Pandang Timur dengan menjadikan Jepun sebagai negara contoh. Oleh itu, sebagai penduduk tetap negara ini, kita haruslah melahirkan pelbagai idea yang bernas unruk memastikan ekonomi dan produktiviti negara meningkat, bukannya dieksploitasi oleh orang luar seperti pada abad ke-19 iaitu perusahaan biji timah kita dikuasai oleh orang Eropah. Jadi, saya menyeru agar semua rakyat Malaysia bangkit dan mengerah tenaga untuk membangunkan ekonomi negara kita supaya kita dapat bergelar negara maju menjelang Wawasan 2020.
1 4 1