Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-05T19:22:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Guru ibarat lilin yang membakar dirinya demi memberikan cahaya kepada para pelajar. Begitu banyak pengorbanan dan jasa guru dalam usaha membentuk modal insan pelajar sejajar aspirasi pendidikan negara. Iaitu mewujudkan generasi masyarakat minda kelas pertama. Oleh yang demikian, tidak hairanlah jasa guru di abadikan setiap 15 Mei (tak ingat tarikh haha.. Hentam je ni, awak check balik) melalui sambutan Hari Guru yang di adakan di seluruh negara setiap tahun

Sambutan hari guru merupakan suatu peluang yang baik bagi para pelajar untuk menunjukkan penghargaan mereka terhadap guru. Di samping hari khusus untuk meraikan guru, saya berpendapat, sebagai seorang pelajar, antara cara lain yang boleh kita amalkan adalah dengan berusaha untuk belajar dengan gigih dan tekun. Sememangnya kejayaan akademik kita sudah cukup bagi memuaskan penat lelah seorang guru

Disamping itu, penghargaan terhadap guru melahirkan rasa hormat dalam diri para pelajar. Sudah menjadi sebati dalam nilai Ketimuran kita dimana martabat seorang guru dijunjung tinggi. Sekiranya penghargaan serta penghormatan terhadap guru terhakis, sudah pasti kita akan menyaksikan peningkatan dalam isu masalah disiplin pelajar.

          16 Mei setiap tahun merupakan tarikh yang amat bermakna bagi pendidik bangsa. Pada setiap tahun Hari Guru pasti akan diraikan  setiap sekolah di Malaysia. Tujuan menyambut Hari Guru adalah untuk meraikan mereka yang telah banyak berkorban masa dan tenaga untuk mendidik para pelajar agar menjadi seorang insan yang berjaya dan berguna kepada bangsa, agama dan negara. Sekolah saya juga tidak ketinggalan untuk menyambut perayaan Hari Guru yang penuh bermakna walaupun serba sederhana.

           Pada 16 Mei yang lalu, sekolah saya telah menyambut Hari Guru dengan begitu meriah. Para guru perempuan dan lelaki memakai pakaian yang sungguh menawan dan segak belaka. Kami dapat menyaksikan wajah-wajah keceriaan yang tergambar pada setiap pendidik kami. Para pelajar juga tidak ketinggalan untuk menyambut Hari Guru. Tanpa paksaan,  masing-masing membawa hadiah yang pelbagai saiz untuk dihadiahkan kepada guru-guru mereka.

             Tepat pada jam 8.30 pagi, semua guru dan pelajar diarahkan masuk ke dewan untuk bersama-sama menyaksikan aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan oleh para guru di sekolah kami. Dewan sekolah kami juga telah dihias cantik dengan kad-kad ucapan Hari Guru kepada semua guru dan belon-belon yang diikat cantik bergantungan pada setiap pintu dewan. Para pengawas yang menjadi jawatankuasa kerja kelihatan berbaris di sepanjang dewan dengan memegang sekuntum bunga mawar merah untuk dihadiahkan kepada setiap guru.

          Acara di dalam dewan bermula pada pukul 9.00 pagi. Acara yang pertama diadakan ialah memotong kek sempena hari guru secara beramai-ramai dan acara ini dibantu oleh pelajar-pelajar Tingkatan Lima. Kami terpegun melihat kek besar berbentuk angka sepuluh sebagai tanda ulang tahun sekolah yang berusia sepuluh tahhun. Selepas acara tersebut, para guru diminta untuk menyanyikan lagu sempena Hari Guru secara beramai-ramai tanpa menggunakan mikrofon. Para pelajar bersorak gembira mendengar nyanyian yang dipersembahkan oleh para guru.

          Setelah selesai melakukan aktiviti menyanyikan lagu Guru Malaysia, para guru  dibahagikan mengikut kumpulan yang telah ditetapkan untuk melakukan aktiviti teka silang kata yang disediakan oleh pelajar Tingkatan Lima. Aktiviti ini berlangsung selama empat puluh minit dan markah diambil untuk memenangi hadiah yang disediakan. Kemudian, setiap guru diberikan sebiji buah epal dan sebilah pisau dan aktiviti membuang kulit epal tersebut tanpa henti dan tidak terputus.

            Aktiviti Hari Guru berkenaan diteruskan dengan eksplorasi yang dimainkan oleh para guru secara berkumpulan berdasarkan petunjuk yang diberikan. Aktiviti tersebut dilakukan di dalam kawasan sekolah yang jaraknya tidak jauh dari bangunan dewan supaya tidak memenatkan para guru  untuk mencari barang dikendaki. Ramai pelajar membantu para guru untuk cepat sampai di dalam dewan dan kira sebagai pemenang aktiviti tersebut..Aktiviti ini hampir menelan masa satu jam untuk semua guru melepasi cabaran yang diberikan.

             Setelah 1 jam 30 minit aktiviti di luar dewan dijalankan, para guru dan murid dibenarkan untuk keluar rehat. Tepat pada pukul 12.30 tengah hari, semua pelajar dan guru dikehendaki masuk ke dalam dewan semula untuk melaksanakan aktiviti yang seterusnya. Para pelajar juga telah membawa hadiah yang hendak diberikan kepada guru-guru mereka. Setelah para pelajar dan guru duduk di kerusi masing-masing, pengerusi majlis menyuruh pelajar yang terlibat dalam aktiviti persembahan lakonan dan sajak tampil ke atas pentas untuk melakukan persembahan mereka.
tq for ur help yasmine
Komen telah dipadam
Komen telah dipadam
Komen telah dipadam
Komen telah dipadam