Jawapan

2016-04-05T19:33:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menjatuhkan maruah negara, meningkatkan kadar jenayah seperti ragut dan sebagainya dan negara tak dapat melahirkan masyarakat yang berakhlak mulia serta dipandang rendah oleh negara luar
  • Pengguna Brainly
2016-04-05T19:40:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Penyalahgunaan dadah yang diqiyaskan hukumnya dengan arak merupakan satu masalah utama negara. Di dalam surah Al-Maidah ayat ke 90 dan 91, Allah s.w.t menerangkan kepada kita bahawa tujuan utama pengharaman arak ialah untuk mengelak daripada timbulnya permusuhan dan kebencian di kalangan manusia.

Jika kita menganggap permusuhan dan kebencian yang berpunca daripada arak dan di dalam konteks yang dibincangkan di sini - penagihan dadah - tidak memberi implikasi yang besar kepada kesejahteraan sosial, kita silap. Lihat saja bagaimana pengaruh dadah berjaya membuatkan si penagih bertindak diluar batasan sehinggakan ada yang sanggup membunuh isteri sendiri. Lebih mengharukan lagi si isteri sedang menyusukan anak mereka. Pernah seorang bapa tua dibunuh si anak yang ketagih dadah lantaran gagal mendapatkan RM5.00. Pernah juga, penagih dadah mengancam untuk membakar rumah dan membunuh ibunya sendiri semata-mata mahu mendapatkan wang daripada si ibu tua untuk membeli dadah.

Bagaimana pula dengan kes-kes curi, ragut, bunuh, rogol dan lain-lain yang dilakukan oleh penagih dadah? Bukankah tindakan jenayah yang tidak berperi kemanusian ini mencetuskan satu kecenderungan di kalangan anggota masyarakat di mana mereka menaruh rasa geram dan benci terhadap masyarakat penagih dadah?

Sebab itu Islam mengharamkan sebarang unsur yang memabukkan. Islam mengharamkan arak kerana bersebab dan Islam melarang dadah juga kerana bersebab. Dalam Islam mereka yang didapati minum arak akan dijatuhkan hukuman sebat. Ini merupakan satu pengajaran supaya mereka tidak mengulangi perbuatan yang sama. Hukuman ini juga merupakan satu amaran kepada mereka yang belum mencuba supaya jangan mencuba mengamalkan tabiat yang tidak baik ini.

Di Malaysia, hukuman sebat itu ada tetapi hanya untuk mereka disabitkan dengan kesalahan tertentu di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 (Pindaan 1998) dan akta ini lebih tertumpu kepada para pengedar, bukannya kepada si penagih.�

Pada kaca mata penagih dadah, nyawa dan kehormatan manusia tidak bernilai sama sekali. Begitu juga dengan harta benda awam. Dadah bagi mereka adalah segalanya. Kalau kita melihatkan onar yang dibuat oleh penagih dadah dewasa ini, rasanya golongan ini tidak perlu diberi peluang untuk kali kedua atau ketiga. Cukuplah dengan kes-kes yang telah berlaku di mana nyawa-nyawa yang tidak berdosa melayang� dan harta benda dicuri, diragut dan dirompak.

Akan tetapi masyarakat Malaysia yang rata-rata bersikap penyayang masih sanggup memberi peluang kepada mayat hidup ini dengan menyediakan pelbagai peluang kepada mereka untuk membaiki diri dan seterusnya kembali ke pangkuan masyarakat.

Di bawah Akta Penagih Dadah (Rawatan & Pemulihan) 1983, majistret boleh membuat perintah menurut Seksyen 6(1) untuk mengarahkan penagih menjalani rawatan dan pemulihan di pusat pemulihan selama dua tahun dan seterusnya menjalani pengawasan selama dua tahun.

Kos pembiayaan sehari seorang penagih dadah di pusat-pusat serenti dianggarkan bernilai RM12.07 atau RM4405.55 setahun. Ini bermakna kos keseluruhan untuk setiap penagih bagi sepanjang dua tahun di pusat serenti ialah RM8811.10 dan tidak perlu dibayar balik sebagaimana para pelajar yang meminjam daripada MARA, PTPTN dan sebagainya. Kos ini dibiayai sepenuhnya oleh para pembayar cukai yang budiman!

Secara purata sejak 1998 hingga 2004, Agensi Antidadah Kebangsaan (ADK) membelanjakan kira-kira RM90.86 juta setahun untuk program-program pengurusan dan pembangunan yang berkaitan dengan pencegahan, pemulihan dan rawatan dadah di Malaysia.