Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-05T20:06:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kata hubung pancangan relatif کات هوبوڠ ڤنچڠن ريلاتيف[sunting | sunting sumber]

Kata hubung ini menghubungkan klausa utama dengan klausa klausa pancangan (kecil). Hubungan ini menggunakan kata hubung yang.

Contoh ayat:

Pelajar yang berjaya itu diberi hadiah.Budak yang sedang membaca itu adik perempuan saya.Buku yang dikarang oleh Ahmad itu buku sejarah.Kata hubung pancangan komplemen کات هوبوڠ ڤنچڠن کومڤلمن[sunting | sunting sumber]

Kata hubung ini menghubungkan satu klausa sebagai komplemen pada satu klausa utama. (Komplemen bermaksud pelengkap). Jadi, klausa klausa pancangan komplemen itu melengkapkan klausa utama. Kata hubung yang berperanan begitu ialah bahawa dan untuk.

Contoh ayat:

Guru tahun enam itu menyatakan bahawa semua muridnya mendapat enam A.Mereka mengetahui bahawa Haji Ahmad adalah ahli perniagaan besar.Kerajaan membuat jambatan untuk rakyat melintas sungai.Kata hubung pancangan keterangan کات هوبوڠ ڤنچڠن کترڠن[sunting | sunting sumber]

Kata hubung pancangan keterangan menghubungkan klausa keterangan kepada klausa utama. -Kata hubung itu ialah kerana, agar, meskipun, sekiranya, semoga, supaya, kalau, andaikata, kendatipun, hingga, jika, jikalau, semasa, sementara, setelah, sewaktu, ketika, tatkala, walaupun,malahan, dan sesungguhnya.

Contoh ayat:

Berusahalah sekuat mungkin sementara badan masih sihatSaya berkawan dengannya semenjak kecilKata hubung berpasangan کات هوبوڠ برڤاسڠن[sunting | sunting sumber]

Kata hubung ini selalunya wujud dalam berpasangan dan merupakan gabungan kata hubung pancangan dan kata hubung gabungan. Kata hubung itu ialah baik...mahupun, baik...baik, bukan sahaja... malah, entah...entah,jangan...pun, kian...kian, sama ada... ataupun, sedangkan...inikan pula, semakin...semakin, sungguhpun...tetapi, dan walaupun...namun..

Contoh ayat:

Kian lama kian banyak orang yang ke sana.Fuad bukan sahaja nakal malah suka ponteng sekolah.