Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-05T20:22:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bersyukur ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah izinnya saya dapat menyiapkan kerja kursus saya mengenai “ Mencari Ketenangan Jiwa “. Tidak lupa juga kepada pensyarah saya iaitu Ustaz Abdul Aziz Bin Harjin kerana banyak memberi maklumat dan membantu saya sepanjang saya menyiapkan kerja kursus ini.Terima kasih yang tidak terhingga juga kepada rakan-rakan saya yang telah banyak membantu saya menjalankan kerja kursus ini.Saya berharap dengan siapnya kerja kursus ini dapat membantu diri saya sendiri dalam mencari ketenangan diri.Saya ingin berterima kasih kepada semua pihak yang membantu saya secara langsung ataupun tidak langsung dalam menyiapkan kerja kursus ini.


Salah satu cara untuk mencari ketenangan jiwa ialah mengenal Allah SWT. Secara am nya manusia mempunyai keinginan untuk mencintai dirinya, kesempurnaan serta mencintai kewujudannya tetapi sebaliknya manusia lebih membenci hal-hal yang dapat menghancurkan atau memutuskan kesempurnaan itu. Orang yang kaya sering dipuji-puji manakala orang yang miskin terus dihina dan dicaci.Begitulah tabiat manusia masa kini.Kelebihan yang ada pada seseorang individu seharusnya menjadi jalan supaya lebih mencintai Allah SWT. Seseorang muslim seharusnya memahami bahawa keindahan cinta yang hakiki ialah ketika mencintai Allah SWT. Bagi seorang muslim, makrifatullah adalah bekalan untuk meraih prestasi hidup setinggi-tingginya tetapi sebaliknya tanpa makrifatullah tidak mungkin seseorang muslim itu akan memiliki keyakinan dan keteguhan dalam hidupnya. Makrifatullah adalah jalan yang akan meluruskan orentasi seorang Muslim dan disinilah dia akan menyedari hidupnya bukan untuk sesiapa kecuali hanya untuk Allah SWT. Jikalau seseorang muslim itu hidup dengan menegakkan prinsip-prinsip makrifatullah, insyaAllah alam semesta Allah SWT akan tunduk kepadanya. Maka berbahagialah bagi orang-orang yang sentiasa berusaha mengenal Allah SWT dengan dianugerahkan ‘rukyah shadiqah’ ( penglihatan hati yang benar ). Oleh itu, makrifatullah adalah sangat penting dalam merevolusikan peribadi seseorang untuk berubah kearah kebaikan ataupun dengan kata lain perubahan yang dasyat dan hakiki itu boleh terjadi ketika seorang itu mempunyai keyakinan diri kuat kepada Allah SWT. Di samping mengambil makrifatullah sebagai landasan hidup, Rasullullah SAW boleh dijadikan sebagai ikutan. Allah SWT berfirman di dalam ayat al-Ahzab ayat 21 iaitu :“Sungguh pada diri Rasullullah SAW itu terdapat teladan yang baik bagi kamu, ( iaitu ) bagi siapa yang mengharap ( rahmat ) Allah dan ( kebahagiaan ) hari akhir dan ia menyebut Asma Allah.. “ Setiap orang akan dapat menemukan diri Nabi Muhammad SAW sebagai satu teladan yang luhur yang akan memberikan mereka rahmat ilahi serta kebahagiaan ukhrawi. Tidak kiralah siapapun semuanya dapat menimba sumber yang tidak pernah putus ini.Kemurahan dan keredhaan hari Rasullullah SAW begitu menonjol.Keramahan dan kasih sayang baginda merangkumi semua orang. Ini dapat dilihat apabila seorang anak terkencing di pangkuan beliau, pengasuhnya merebut sang anak dengan kasar. Maka baginda menegurnya.“ Biarlah dia kencing. Ini ( sambil menunjukkan pakaian beliau yang basah ) dapat dibersihkan dengan air. Tetapi apa yang menjernihkan kekeruhan hati anak ini akibat renggutan yang keras ? “.Semoga Allah SWT dapat mengurniakan kepada kita kemampuan untuk mengikut jejak langkah Baginda Rasullullah SAW sebagai insan yang benar-benar telah dipilih oleh Allah SWT menjadi rahmat bagi alam semesta.