Jawapan

2016-04-05T20:17:27+08:00
Baharu selalunya untuk barang
 baru pulak untuk masa. kalau tak silap lah. but actually penggunaan tak kisah. sama macam satu and suatu
Ok . But how about this question .
Puan Chandra tidak berkenan akan rumah baharu itu sebab ruang dapurnya agak sempit . Arahan soalan cari kesalahan bahasa . ( PT3 ) . Dan saya menukarkan baharu kepada baru ... ?
1. saya baru pulang dari Kuala Lumpur
2. baju baharu itu saya beli semalam
Jawapan Paling Bijak!
  • Pengguna Brainly
2016-04-05T20:21:16+08:00
'Baru' ialah kata bantu manakala 'baharu' ialah kata adjektif. 'Baru' kalau diterjemahkan ke bahasa Inggeris membawa maksud just, manakala 'baharu' pula membawa maksud new . Dalam erti kata lain, 'baru' berkaitan dengan tempoh masa yang belum lama berlalu seperti dalam contoh berikut:

i. Mereka baru sahaja berkenalan.
ii. Dia baru tiba dari Pulau Pinang.
iii. Mesyuarat itu baru sahaja selesai.

Manakala 'baharu' (new) pula merupakan kata adjektif yang menerangkan keadaan sesuatu yang berlawanan sifatnya dengan 'lama' atau 'buruk' seperti yang terdapat dalam contoh berikut: kereta baharu, baju baharu, majalah baharu, pelajar baharu, guru baharu, kaedah baharu, teknologi baharu dan sebagainya.

Dari segi morfologi, kata 'baru' tidak boleh menerima imbuhan tetapi boleh menerima bentuk gandaan, iaitu 'baru-baru' seperti dalam ayat: Baru-baru ini dia memenangi Hadiah Sastera Remaja. Manakala kata 'baharu' boleh menerima awalan teR- menjadi 'terbaharu', awalan mempeR- menjadi 'memperbaharu' dan apitan meN-...-i menjadi 'membaharui'.

Dari segi semantik, baharu juga boleh bermaksud moden. Kadang-kadang 'baharu' juga dipendekkan menjadi 'baru' dalam pengunaan harian. Bagaimanapun, hal ini tidak digalakkan.

1 5 1