Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-05T21:02:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
      Kedaulatan sebuah negara amat penting untuk dipelihara bagi memastikan keamanan negara dapat dikekalkan. Jika kedaulatan terpelihara, rakyat dapat menjalani kehidupan mereka tanpa diganggu, bebas memilih cara hidup, hak individu dihormati dan tidak dizalimi. Hal ini menjelaskan bahawa kedaulatan amat penting bagi sesebuah negara.

      Antara langkah mengekalkan kedaulatan negara adalah bermula daripada diri pemimpin sendiri. Pemimpin yang cemerlang ialah seorang yang amanah dalam memikul tanggungjawab sebagai salah seorang individu yang terpenting dalam tampuk pemerintahan negara. Contohnya, tidak menyalahgunakan kuasa yang ada untuk kepentingan diri sendiri mahupun ahli keluarga. Sebaliknya seorang pemimpin harus memberi keutamaan kepada rakyat. Hal ini kerana rakyat telah memberi kepercayaan dan harapan yang tinggi kepada pemimpin bagi mentadbir negara dengan adil dan saksama. Pentadbiran yang berjaya akan mengekalkan kedaulatan negara yang sekian lama dikecapi.