Apakah punca pencemaran udara selain asap kenderaan dan pembakaran terbuka

2
pertanian pindah....
Pertanian pindah adalah kegiatan pertanian yang dilakukan oleh petani tradiional di kawasan hutan hujan tropika. Untuk menjalankannya, hutan diteroka dan dibakar untuk dijadikan kawasan bercucuk tanam. Apabila tanihnya sudah kurang subur, pertanian akan dijalankan di kawasan baru. Kegiatan pertanian sebegini akan menyebabkan kemusnahan hutan yang semakin meluas.
kan nanti kene bakar...kuar asap..jadi pencemaran udara..inshaallah..semoga usaha kita dipermudahkan
jerebu

Jawapan

2014-07-03T23:20:23+08:00
2014-07-03T23:21:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-          Pembakaran di tempat pelupusan, pembakaran terbuka di bandar dan pembakaran hutan yang berleluasa juga boleh menyebabkan pencemaran udara berlaku. -          Penyemburan racun makhluk perosak
-          Aktiviti perlombongan yang menghasilkan habuk
 -          Amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja secara penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angin.
 -          Letusan gunung berapi
 -          Pelepasan asap kenderaan Aktiviti Perindustrian