Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-06T12:48:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kondisi fisik para nabi dan rasul lebih baik dibandingkan dengan seorang manusia biasa. Seperti halnya Nabi Musa yang fisiknya begitu kuat, Nabi Yusuf yang memiliki ketampanan tidak seperti orang biasa, dan pada faktanya para nabi dan rasul tidak memiliki kecacatan. Para nabi dan rasul dianugrahi akhlak yang mulia oleh Allah SWT, sehingga para nabi dan rasul pun terhindar dari rendahnya akhlak. Hal tersebut supaya semua orang tidak berani mencela mereka apabila sedang berdakwah atau mengajak kepada kebenaran. Silsilah keturunan atau nasab yang dimiliki para nabi dan rasul berasal dari orang-orang baik atau dari keturunan keluarga yang di masyarakatnya terpandang. Para nabi dan rasul diberi kecerdasan oleh Allah SWT. Seperti kisah seorang Nabi Ibrahim yang ketika berdiskusi secara santun dengan ayahnya sendri dan juga ketika berdiskusi dengan Raja Namrud, argumentasinya tidak bisa dibantah. Begitu pun juga dengan semua nabi dan rasul yang lainnya. Kesabaran mereka tidak ada batasnya. Nabi Nuh berdakwah menyampaikan kebenaran selama kurang lebih 950 tahun, tetapi pengikut hanya sedikit tidak lebih dari 10 orang. Semua nabi diberi wahyu dari Allah SWT. Terlindung dari segala dosa, apalagi hingga berbuat kemusyrikan. Oleh sebab itu, seperti halnya yang pernah dikatakan oleh para filsafat bahwa Nabi Ibrahim pernah mengalami proses mencari Tuhan, itu tidaklah benar. Meskipun sedang tidur hatinya tetap terjaga. Berbeda sekali dengan manusia biasa, pada saat sedang tidur, hati juga tidur. Yakni tidak bisa mengingat Allah atau perbuatan hati lainnya. Pada saat nyawa mereka dicabut, maka Allah SWT memberi dua pilihan, yaitu mau hidup kekal selamanya di dunia atau bertemu langsung dengan Allah SWT. Para nabi jasadnya tetap utuh dan tidak hancur. Harta yang ditinggalkan wafat dijadikan sedekah. Oleh sebab itu ketika Abu Bakar tidak memenuhi permintaan Fathimah tentang harta peninggalan Rasulullah SAW. Dimakamkan di lokasi ketika wafat. Seperti Rasulullah SAW wafat ketika berada di kamar Aisyah dan dikuburnya pun di kamar tersebut. Para nabi dan rasul merupakan dari kalangan laki-laki bukan wanita. Para nabi dan rasul merupakan orang yang memang merdeka, tidak ada seorang pun berasal dari kalangan seorang budak. Para nabi doanya mustajab. Perkotaan merupakan tempat tinggal atau menetapnya para nabi dan rasul, bukan berasal dari desa atau kalangan badui. Mimpi para nabi dan rasul akan menjadi sebuah kenyataan. Sebagaimana Nabi Yusuf pernah mengalami mimpi melihat bulan, bintang dan matahari yang bersujud di hadapannya.
2016-04-06T14:01:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Keistimewaan nabi ialah mendapat wahyu daripada Allah untuk dirinya sendiri agar tidak terpesong daripada ajaran yang dianuti .

Rasul juga mempunyai keistimewaan kerana mempunyai amanah yang perlu dilaksanakan seperti menyampaikan wahyu yang diterima dan juga beberapa mukjizat seperti Rasulullah Nabi Muhammad mampu membelah bulan .