Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-06T18:10:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
          Pada zaman alaf ekonomi baru ini banyak kalangan masyarakat merungut dengan menyatakan bahawa barangan buatan Malaysia tidak berkualiti. Mereka yang berpendapat sedemikian rupa sebenarnya tidak mempunyai semangat patriotisme tanpa merujuk kepada perkembangan produk negara yang kini telah diterimapakai oleh masyarakat antarabangsa. Tanpa berasa malu , golongan masyarakat seperti ini terus menyangkal kualiti barangan negara dan paling menyedihkan mereka lebih mengagungkan barangan hasilan luar negara tanpa memikirkan sama ada pelaburan mereka lakukan untuk mendapatkan barangan dan perkhidmatan itu berbaloi ataupun tidak. Sebagai penjelasan lanjut, contohnya industri pembuatan kenderaan negara sendiri sudah menerima pengkitrafan dunia, apabila kereta Preve keluaran PROTON telah diiktiraf sebagai kereta bertaraf lima bintang oleh Program Penilaian Kereta Baru Australian (ANCAP). Namun, sebagai penguna yang bijak, rakyat Malaysia perlu bijak dalam menentukan barangan semasa membeli barangan keperluan dan bukan bertindak menunding jari kepada pengeluar produk barangan tempatan yang dianggap mengeluarkan barangan tidak berkualiti. Sikap seperti ini mempunyai persamaan dengan maksud peribahasa, " kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan" dan perlu dilempar dari kamus pemikiran masyarakat untuk melihat industri pembuatan barangan negara berkembang maju. Kita harus menanam semangat cinta akan barangan buatan negara sebagai mana masyarakat Korea dan Jepun yang mengutamakan barangan keluaran negara mereka sendiri sehinggakan negara tersebut mampu menyaingi industri pembuatan negara maju Eropah. Persoalannya, bagaimanakan cara untuk menjadi pengguna yang bijak?Di bawah merupakan bagaimana pemeriksa membuat penilaian berdasarkan pembacaan dengan menggunakan impression.Takrifan penilaian: Pengolahan idea perenggan pengenalan amat baik dan mengambarkan                                 kematangan pelajar dengan fakta dan isu semasa yang tepat membuktikan pembacaan yang luas. Pelajar juga menyelitkan frasa menarik. Impaknya, pemeriksa sudah mulai kagum, dan membuat andaian awal bahawa karangan pelajar ini  dalam kategori cemerlang atas.

            Mari kita selongkar persoalan berkenaan menggunakan minda pelajar kelas pertama dengan merujuk kepada kata kunci membeli barangan berkualiti. Sebagai pengguna yang bijak, perkara utama yang perlu diutamakan semasa membeli barangan adalah kualiti barangan yang hendak kita beli. Dalam era komunikasi serba canggih sekarang, maklumat di hujung jari. Oleh sebab itu, sebagai pengguna yang bijak, kita perlu mencari maklumat tentang barangan yang hendak kita beli di internet. Hal ini kerana banyak maklumat barangan yang kita peroleh di internet atau di media masa sebagai panduan sebelum kita membuat pemilihan dalam membeli sesuatu barangan. Selain, maklumat mengenai barangan berkenaan mudah kita peroleh, kita juga boleh mengetahui perbandingan spesifikasi barangan tersebut berbanding dengan barangan yang sama dikeluarkan oleh syarikat pengeluar barangan yang lain. Sebagai contoh, sebelum pengguna membeli kereta contohnya, pengguna boleh melihat sejauh mana keistimewaan yang ditawarkan oleh syarikat pengeluar kereta yang lain. Pengguna akan mendapat info keistimewaan harga kereta, serta kelebihan spesifikasi ditawarkan apabila membeli sesebuah kereta termasuk jaminan yang ditawarkan apabila membeli kereta berkenaan. Harga kereta Preve buatan negara contohnya lebih murah berbanding harga kereta seangkatan dengannya seperti Vios dan Proton City. Sedangkan kereta Preve dilengkapi pelbagai aksesori tambahan seperti sistem keselamatan beg udara, kuasa enjin, lampu led, gps, sistem penyalaan enjin secara tekan, sistem kawalan elektrik dan sebagainya. Walaupun pelbagai aksesori tambahan disediakan harga kereta Preve hanya RM 78,500, sedangkan harga kereta Vios RM 88.827, dan Honda City RM 90,986. Malah, dari segi kualiti, kereta Proton Preve telah dikkitraf sebagai kereta bertaraf lima bintang oleh Program Penilaian Kereta Baru Australian (ANCAP). Tegasnya, kereta Proton Preve banyak kelebihannya berbanding kereta keluaran luar negara yang seangkatan dengannya. Menang membeli, menang memakai. Oleh sebab itu, pengguna yang bijak perlu membuat keputusan membeli barangan berkualiti untuk kegunaan mereka.