Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-06T18:05:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
      Tanggungjawab yang sepatutnya dilaksanakan oleh anak-anak terhadap ibu bapa adalah dengan belajar bersungguh-sungguh. Ibu bapa hanya mengharapkan kejayaan daripada anak-anaknya dan bukanlah wang ringgit atau harta benda. Kita hendaklah belajar dan menuntut ilmu dengan bersungguh-sungguh agar dapat mengerapi segala impian dan harapan ibu bapa. Janganlah kita mudah berputus asa dan rajinlah bertanya kepada guru-guru jika tidak memahami sesuatu topik yang telah dipelajari kerana malu bertanya sesat jalan. Seorang cendekiawan dunia iaitu Albert Einstin ada mengatakan bahawa apa yang paling penting bagi anak-anak muda pada masa ini adalah sikap rajin bertanya. Oleh sebab itulah, kita hendaklah beringan mulut untuk bertanya. Sebagai seorang anak, janganlah kita sesekali mengecewakan ibu bapa kita. Sebagai tamsilan, apabila seorang anak itu ingin menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), ianya perbelajaran yang begitu besar amatlah diperlukan oleh anak tersebut dan oleh sebab itulah, kita hendaklah menjawabnya dengan bersungguh-sungguh. Hal ini demikian, agar segala jenih-penih dan penat-lelah ibu bapa akan terbayar. Jelaslah bahawa, anak-anak perlu melaksanakan tanggungjawabnya terhadap ibu bapa dengan belajar bersungguh-sungguh.
      Di samping itu, sebagai seorang anak kita hendaklah mentaati segala perintah dan suruhan serta nasihat yang telah diberikan oleh ibu bapa. Janganlah sesekali kita membantah percakapan mereka selagi mana suruhan tersebut tidak bertentangan dengan hukum syarak. Kita mestilah patuh dan mendengar nasihat ibu bapa dengan penuh rasa hormat kerana mereka merupakan orang yang lebih tua daripada kita. Segala tugasan dan suruhan yang telah diberikan oleh ibu bapa kepada kita hendaklah dilaksanakan dengan penuh rasa keikhlasan dan bermanis muka. Apabila kita dibelenggu sesuatu permasalahan, mintalah nasihat dan dorongan daripada ibu bapa. Saidina Abu Bakar pernah berpesan bahawa sebaik-baik manusia adalah manusia yang sering meminta dan memberi nasihat. Uswahnya, apabila melakukan kerja-kerja dirumah, mintalah pertolongan dan pandangan daripada ibu bapa agar pekerjaan tersebut dapat dilaksanakan dengan sempurna. Janganlah melakukan sesuatu kerja itu bagai melepaskan batuh di tangga. Tuntasnya, taatilah perintah, suruhan dan nasihat ibu bapa kerana amalan ini merupakan salah satu tanggungjawab anak-anak terhadap ibu bapa.