Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-06T19:07:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Plastik mempunyai rupa bentuk yang fleksibel, ringan, versatil, nipis, boleh dijadikan beg pakai buang, lut sinar, mudah dibentuk dan saiz yang pelbagai. Plastik yang terurai secara biologi iaitu biodegradasi ialah pemecahan bahan-bahan kimia oleh persekitaran fisiologi. Ianya membolehkannya mereput sepenuhnya dalam tempoh masatertentu. Dua elemen penting untuk menguraikannya. Ia perlu terdedah kepada oksigen dan cahaya. 
Plastik banyak digunakan dalam kehidupan seharian kita seperti dalam pembuatan bekas makanan, baldi, botol air, jaring ikan dan sebagainya. Oleh itu, plastik merupakan salah satu benda yang amat penting dalam kehidupan seharian kita.Kod 4: LDPE atau Low density polyethylene
LDPE atau low density polyethylene adalah jenis plastik yang biasa dipakai untuk tempat makanan(Tupperware), plastik kemasan makanan, dan beberapa botol-botol yang dipakai untuk kemasan minuman. Jenis plastik dengan kod 4 amat susah untuk dihancurkan tetapi tetap baik untuk meletakkan makanan.

Kode 5: PP atau Polypropylene
PP atau polypropylene adalah pilihan terbaik untuk bahan plastik terutama untuk yang penggunaan dengan makanan dan minuman seperti tempat menyimpan makanan, botol minum dan botol minum untuk bayi. Keadaanya adalah lu sinar, tapi tidak jernih atau berawan, dan cukup mengkilap pada permukaannya. Polipropilen lebih kuat dan ringan dengan daya tembus wap yang rendah, ketahanan yang baik terhadap lemak, dan stabil terhadap suhu tinggi.