Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-06T22:48:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

i- Cabaran ICT

Remaja hari ini terdedah dengan teknologi maklumat yang cukup terbuka dan bebas. Para remaja boleh mengakses laman pornografi dengan begitu mudah tanpa sebarang halangan dan kesukaran. Begitu juga laman-laman sesawang yang boleh merosakkan akidah dan mencairkan jatidiri Islam seseorang remaja. Oleh sebab itu, para ibu bapa perlu mempunyai peraturan dan ketegasan dalam isu yang berkaitan penggunaan internet seperti penggunaan youtube, facebook, instalgram, whatsapps dan lain-lain. Kebebasan tanpa had dan batasan akan merosakkan minda dan otak remaja selain merosakkan jatidiri muslim seorang remaja. Banyak berita yang dilaporkan oleh akhbar arus perdana tentang kisah remaja-remaja lelaki yang merogol adik perempuan dan kawan-kawan perempuan mereka setelah terangsang akibat melihat video lucah atau aksi lucah di internet.


ii- Ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya

Kesibukan ibu bapa hari ini mengakibatkan pendidikan agama anak-anak terabai. Masa anak-anak banyak dihabiskan bersama pembantu rumah atau berada di hadapan televisyen tanpa batasan. Secara langsung keadaan mempengaruhi kehidupan anak-anak sehingga mereka memilih untuk menentukan cara hidup mereka sendiri. Kesibukan ini sekiranya tidak diimbangi dengan penekanan soal keagamaan dan kerohanian dalam diri anak-anak mengakibatkan anak-anak tidak tahu membezakan antara yang halal dan yang haram. Faktor kesibukan ibu bapa juga menjadi antara alasan kuat golongan remaja ini untuk keluar mencari keseronokan sendiri bersama kawan-kawan. Kesilapan dalam memilih kawan, boleh memberikan akibat yang buruk kepada kehidupan dan masa depan remaja.


iii- Sistem pendidikan yang diplomasi

Cara mendidik remaja generasi Y hari ini amat berbeza dengan pendidikan generasi X dan sebelumnya. Remaja hari ini berhadapan dengan diplomasi pendidikan yang cukup tinggi sehingga menyebabkan para pendidik dan guru akan berhadapan dengan tindakan disiplin sekiranya mereka melakukan kekasaran kepada para pelajar. Berbeza dengan sistem pendidikan dahulu yang mengiktiraf penggunaan rotan dan hukuman kepada murid. Pada hari ini, kesalahan dan kenakalan murid hanya perlu diatasi dengan nasihat dan khidmat kaunseling. Sebahagian daripada kaedah ini tidak berjaya membentuk murid yang taat kepada perintah agama dan takut kepada Allah SWT dalam setiap amalan dan tingkah laku.

Ketiga-tiga cabaran ini mendedahkan remaja Gen Y kepada sebuah kehidupan yang cukup bebas daripada ikatan peraturan agama. Perkara ini mudah berlaku sekiranya tidak diberikan penekanan yang sewajarnya oleh ibu bapa dan penjaga. Longgarnya kehidupan dan penghayatan agama akan mendorong berbagai-bagai jenayah dan masalah sosial yang bakal membelenggu kehidupan remaja.

Fenomena itu telah berlaku pada hari ini. Statistik penagihan dadah, jenayah juvana, kelahiran luar nikah, rogol, buang bayi semakin meningkat tahun demi tahun. Oleh sebab itu, para ibu bapa perlu mengimbangi antara tugas mencari rezki dan bekerjaya dengan keperluan anak-anak terhadap kasih sayang dan perhatian ibu bapa. Yang lebih penting penekanan terhadap pendidikan dan penghayatan agama dalam rumahtangga. Inilah yang boleh menyelamatkan kita daripada dibakar oleh api neraka.