Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-06T22:59:49+08:00
Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, para hakim, guru - guru dan rakan sekalian. Selamat petang dan salam sejahtera.
Berdirinya saya di sini, untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk "Ibu Bapa Berperanan dalam Membentuk Disiplin Pelajar". Ini bermaksud ibu bapa lebih bertanggungjawab dalam mendidik pembentukan sahsiah anak - anak mereka.
Para hadirin yang dihormati,
Bagi seorang pelajar masanya lebih lama berada di rumah berbanding di sekolah. Oleh itu, ibu bapa lebih lama bersama mereka daripada guru. Tentulah ibu bapa dapat memberikan perhatian dalam pembentukan disiplin anak mereka.
Ibu bapa juga lebih memahami tingkah laku anak - anak mereka. Melalui kesedaran ini, tentulah mudah bagi ibu bapa untuk membentuk peribadi anak - anak mereka.
Sebagai ibu bapa tentulah mereka lebih bertanggungjawab dalam soal mendidik anak. Mereka tidak mahu anak mereka terlibat di dalam gejala - gejala yang negatif. Ibu bapa tidak boleh mengharapkan pihak lain untuk membentuk disiplin anak - anak mereka.
Ibu bapa lebih ikhlas dalam mendidik anak. Mereka juga tidak mengharapkan apa - apa balasan daripada usaha yang dibuat. Ibu bapa lebih mengharapkan kejayaan anak - anak mereka.
Para hadirin yang dihormati,
Melalui huraian di atas, jelaslah ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam pembentukan disiplin anak - anak mereka.
4 3 4
Jawapan Paling Bijak!
  • Pengguna Brainly
2016-04-07T08:27:23+08:00
Kejayaan pelajar sering dikaitkan dengan kemampuan diri seseorang itu memperoleh sesuatu yang membanggakan diri dan keluarga dalam pelajaran serta kokurikulum. Antaranya kejayaan pelajar memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan dan mewakili sekolah atau negara dalam acara sukan. Jadi, apakah yang membawa seseorang pelajar itu berjaya dalam bidang akademik dan kokurikulum itu. Sudah pasti sebab utama melibatkan galakan ibu bapa pelajar itu sendiri. Golongan tua ini perlulah memberikan galakan kepada anak dengan menyediakan ruang untuk belajar dan membeli keperluan kokurikulum anak seperti pakain seni pertahanan diri itu. Jelaslah, pelajar akan lebih berusaha dalam akademik dan kokurikulum jika mereka melihat kesungguhan ibu bapa dalam memberikan sokongan itu. Selain itu, kejayaan pelajar juga banyak bergantung pada kemampuan diri sendiri. Maknanya, pelajar hanya menyedari betapa pentingnya kejayaan dalam akademik dan kokurikulum akan berusaha untuk mencapainya walaupun menghadapi pelbagai rintangan. Ringkasnya, pelajar yang berjaya itu mempunyai naluri ini melakukan sesuatu dengan sebaik mungkin tanpa mengira masalah yang bakal berlaku. Malah, pengaruh rakan sebaya juga amat penting dalam membawa kejayaan kehidupan pelajar itu. Rakan yang baik bukan sahaja memberikan galakan tetapi juga satu persaingan positif yang membawa pelajar memberikan usaha terbaik mereka dalam akademik dan kokurikulum. Jelaslah, rakan yang tepat akan memberikan satu kelebihan kepada pelajar untuk berjaya dalam kehidupannya. Tambahan pula, kejayaan pelajar turut ditentukan oleh pihak sekolah. Sudah banyak pihak sekolah yang menganjurkan pelbagai kelas tambahan dan bengkel motivasi serta latihan kokurikulum tertentu kepada pelajarnya. Sesungguhnya, usaha murni lagi gigih daripada pihak pengurusan sekolah itu sendiri membawa kejayaan dalam diri pelajar mereka. Kesimpulannya, semua faktor tadi membuktikan bahawa kejayaan pelajar dalam aspek akademik dan kokurikulum boleh diperoleh dengan baiknya. Pelajar harus menyedari semua penyebab ini lalu berusaha untuk melakukan yang terbaik dalam kehidupan itu. Bak kata pepatah, kalau tidak dipecahkan ruyungnya manakan dapat sagunya yang membuktikan kejayaan memerlukan usaha gigih yang tinggi sahaja.
4 4 4