Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-08T01:44:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

TANGGUNGJAWAB ANAK-ANAK TERHADAP KELUARGA


Patuh dan taat terhadap ibu bapa.Hormat kepada ibu bapa dan mendoakan kesejahteraan mereka.Meningkatkan pencapaian dalam bidang akademik.Menjaga maruah diri dan keluarga.Saling membantu dalam keluarga.

TANGGUNGJAWAB IBU BAPA TERHADAP KELUARGA


Mencari nafkah untuk keluarga.Memberi perlindungan dan menjaga keselamatan ahli keluarga.Memberikan pendidikan dan didikan agama secukupnya.Memberikan kasih sayang sepenuhnya kepada anak-anak.

AMALAN KASIH SAYANG TERHADAP KELUARGA


Memberikan tunjuk ajar dan nasihat yang berguna.Menjadikan diri contoh yang baik kepada anggota keluarga.Saling menyayangi antara anggota keluarga.Peka terhadap perasaan setiap anggota keluarga.Menjalinkan hubungan yang mesra dan akrab.

CARA-CARA MENJAGA KESELAMATAN DAN MELINDUNGI KELUARGA


Memaklumkan kepada setiap ahli keluarga setiap kali keluar dari rumah.Tidak berjalan di kawasan yang sunyi seorang diri.Tidak mudah mempercayai orang yang tidak dikenali.Tidak membenarkan orang yang tidak dikenali masuk ke dalam rumah.