mengikut konteks isstilah BODMAS, sememangnya soalan tersebut perlu diselesaikan bahagian tambah dahulu.. tetapi, jika soalan hanya ada dua operasi iaitu tambah dan tolak sahaja, maka penyelesaiannya perlu dari hadapan hingga akhir... tidak mengira dahulu dan kemudian..
begitu juga seperti KUDABACATOL......sama jga seperti BODMAS perlu diselesaikan bahagian tambah..jika soalan ada dalam satu kumpulan kita perlu lihat yang dihadapan...
Tolak, sebab kalau ada tambah dgn tolak je, buat yg mana satu ada dkt depan. lain la kalau soalan tu ada darab ataupun bahagi, kalau ada darab atau bahagi, kena buat salah satu tu. darab dan bahagi kira lebih besar drpd tambah dan tolak:)

Jawapan

2014-02-07T21:49:10+08:00
2014-02-07T22:04:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Anda mestilah menjawab tambahan dahulu kemudian baru la melakukan kerja tolakan..
Sekian..wasalam