Jawapan

2016-04-09T10:53:43+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Laporan biasanya ditulis untuk memberitahu pihak tertentu tentang sesuatu aktiviti seperti peristiwa penting lawatan atau mesyuarat . Biasanya , anda diandaikan memegang jawatan seperti setiausaha persatuan , ahli jawatankuasa sesuatu pertubuhan , atau seumpamanya . Anda perlu memahami soalan tentang perkara yang hendak dilaporkan . Jika laporan menghendaki anda mencatakan aktiviti persatuan , maka karangan hendaklah mencatatkan kegiatan2 yg dijalankan oleh persatuan . Jika laporan melibatkan minit mesyuarat , laporan hendaklah berupa catatan perjalanan mesyuarat , manakala jika melibatkan suatu peristiwa seperti lawatan seumpamanya , laporan hendaklah mencatatkan perkembangan peristiwa tersebut . Bahasa yang dgunakan hendaklah baku , mudah , dan padat . Laporan merupakan karangan berformat khusus oleh itu format yang betul perlu dipatuhi . Panduan format bagi karangan laporan adalah seperti berikut .

1. Tajuk laporan tersebut contohnya : 
                 Laporan pertandingan Perbahasan Peringkat Sekolah
                                          ( GARIS )
2. Pendahuluan . Contoh :
                 Pada 13 Jun 2016 yang lalu , pertandingan akhir perbahasan peringkat sekolah telah diadakan di dewan Sekolah Menegah Taman Merdeka .

3. Isi - isi penting dan penutup .
4. Disediakan oleh siapa . Contoh :
   Laporan disediakan oleh ,
5. Tarikh tulis laporan . Contoh :
    17 Jun 2016 .
6. Tandatangan pelapor .
7. Nama pelapor .
8. Jawatan pelapor . Contoh :
     Setiausaha,
     Sidang redaksi Majalah Sekolah ,
     Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Merdeka . 

* That's it ! Harap membantu . 

2016-04-09T11:41:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

- Karangan jenis ini menghendaki anda melaporkan sesuatu peristiwa yang didengar atau dilihat.-Hendaklah disampaikan dengan tepat dan mudah difahami.-Dalam membuat karangan berbentuk laporan , kamu hendaklah menggunakan butir-butir yang munasabah atau lojik.-Kamu perlu memastikan jenis laporan, sama ada laporan aktiviti persatuan, perayaan, sambutan, perasmian, atau lawatan ke sesuatu tempat.
-Untuk laporan aktiviti persatuan sertakan nama ahli jawatankuasa, sejarah penubuhan, jumlah ahli, dan aktiviti sepanjang tahun. Pelapor mesti berjawatan setiausaha.-Untuk laporan lawatan pula , tulis apa yang dilihat, dirasa, dan dialami serta kesan lawatan terhadap pembelajaran.-Penulisan mengikut perkembangan peristiwa, yang dahulu didahulukan.-Gunakan bahasa yang ringkas dan padat

Tajuk Laporan        :        Ditulis dengan huruf besar pada setiap awal kata dan digaris  atau ditulis dengan huruf besar semuanya. Tajuk hendaklah ditulis ditengah-tengah. Boleh ditulis dalam dua baris jika tajuk terlalu panjang.
Isi Laporan   :        Bermula dengan pendahuluan dan diakhiri dengan penutup.

Pengakuan pelapor:         Ditulis di sebelah kiri selepas perenggan terakhir.

Tarikh          :        Ditulis di sebelah kanan laporan,setentang dengan pengakuan pelapor.

Tandatangan pelapor        Ditulis di sebelah kiri bahagian bawah selepas pengakuan pelapor.

Nama Pelapor         :        Ditulis dengan huruf besar di dalam kurungan selepas tandatangan.

Jawatan Pelapor   : Ditulis di sudut kiri bahagian bawah laporan dan dibubuh tanda koma  di  
hujungnya . Seterusnya  ditulis nama persatuan yang diwakili