Jawapan

2016-04-09T11:22:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pengenalan Dalam proses ke arah sebuah negara maju, alam sekitar merupakan elemen penting bagi memperoleh pembangunan yang stabil. Mengikut Akta Kualiti Alam Sekeliling Malaysia (1974), alam sekitar atau persekitaran bermaksud faktor-faktor fizikal yang mengelilingi kehidupan manusia. Ia termasuk tanah, air, udara, iklim, bunyi, bau, rasa, faktor-faktor biologi dan juga faktor-faktor sosial yang saling bergantung sesama sendiri, di antara faktor-faktor biologi dengan faktor-faktor fizikal. Aktiviti pembangunan yang melibatkan interaksi antara manusia dengan alam sekitar dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan berlakunya perubahan pada alam sekitar. Malahan, kemerosotan kualiti alam sekitar masih dianggap oleh sesetengah pihak sebagai kos pertumbuhan ekonomi yang perlu bagi pembangunan dan dapat dipertanggungjawabkan. Walaubagaimanapun, pada masa kini, ramai orang yang berpendapat bahawa kemerosotan kualiti alam sekitar boleh menyebabkan kerugian sebenar daripada segi kesan jangka panjang. Tambahan pula kemerosotan kualiti alam sekitar menggugat objektif asas pembangunan, iaitu untuk mempertingkatkan taraf hidup manusia secara berterusan. Di Malaysia, Jabatan Alam Sekitar (JAS) memainkan peranan untuk menguatkuasakan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 atau dikenali sebagai akta 127 bagi menjaga persekitaran alam sekitar supaya bebas dari sebarang ancaman yang akan merosakkan alam sekitar. Jabatan tersebut merupakan salah satu agensi kerajaan dibawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar. Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 juga merupakan akta yang paling komprehensif dalam memberi pelindungan dan menguruskan alam sekitar. Menurut Shamsuddin Suhor (2003), akta ini dikaitkan dengan perkara mencegah, menghapus, mengawal dan membaiki alam sekeliling. Selain itu, akta tersebut juga diberikan kuasa dan bidang kuasa yang luas serta dibekalkan dengan peraturan- peraturan, perintah- perintah serta kaedah bagi melicinkan perlaksanaannya.
2016-04-09T11:37:24+08:00
anataranya ialah pelupusan sampah kerana sifat manusia yang kadang2 malas untuk membuang sampah dan mengambil langkah 'bijak' melupuskan sampah dengan membakarnya secara terbuka dan menyebabkan udara yang kotor tersebar dan mencemari alam sekitar.