Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-10T16:31:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sedasawarsa ini, sering meniti dari bibir ke bibir masyarakat seantero dunia tentang isu pencemaran sungai. Lantaran terlalu sering dihidangkan pembangunan yang semakin rancak, tidak hairanlah jika kita sering tersentak dengan pelbagai permasalahan berkaitan dengan sungai tercemar. Ratusan usaha telah dimulakan sama ada oleh kerajaan mahupun dari organisasi bukan kerajaan. Namun, isu pencemaran sungai ini terus-menerus terpampang di dada akhbar sehingga tidak kelihatan titik noktahnya. Lama-kelamaan, isu ini menjadi semakin dilupakan kerana masyarakat sudah lali dengan berita yang semakin basi. Persoalannya, siapakah yang patut dipersalahkan di atas kerosakan ini?
    Sebagaimana yang kita ketahui, manusia telah lama bergantung dengan sungai demi mendapatkan keperluan asas. Jadi, tidak hairanlah jika ramai orang membina petempatan di pinggir sungai. Namun, ada masyarakat yang membuang sampah sewenang-wenangnya ke dalam sungai tanpa memikirkan natijahnya. Perkara sebegini sudah menjadi lumrah masyarakat sehingga ramai yang hanya bersikap menutup mata apabila ada pihak yang membuang sampah ke dalam sungai. Kemalasan pihak yang tidak bertanggungjawab ini sudah pastinya membawa kepada kesan yang negatif. Menurut laporan Jabatan Pengairan dan Pengaliran, setiap tahun terdapat 55000 hingga 77000 tan sampah sarap yang dibuang ke dalam sungai. Walaupun terdapat puluhan perangkap sampah yang dipasang di sepanjang sungai, masih banyak lagi sampah yang masih hanyut hingga ke laut. Akibatnya, sampah sarap ini bukan hanya mencemarkan sungai malah laut juga turut tercemar.
    Bertitik tolak daripada itu, terdapat juga faktor pembuangan sisa toksik daripada kilang perindustrian. Bahan buangan perindustrian pada umumnya bersifat asid dan berbahaya kepada alam sekitar. Keasidan bahan buangan ini sudah tentu akan membawa perubahan drastik kepada kehidupan akuatik di dalam sungai.  Jumlah ikan akan menurun kerana terdedah kepada keasidan sisa toksik perindustrian. Akibatnya, nelayan akan hilang punca pendapatan kerana kekurangan hasil tangkapan. Sikap ibarat 'enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing' yang ditunjukkan oleh pengusaha kilang ini juga turut memberi kesan yang mendalam kepada masyarakat umum. Sungai yang selama ini menjadi punca air minuman akan menyebabkan kesihatan orang ramai terjejas kerana kandungan air yang kotor dan bertoksik. Jadi, sikap acuh tidak acuh pengusaha kilang perlu dibanteras demi kesihatan manusia sejagat.
    Dalam konteks ini, terdapat faktor lain yang menyumbang kepada pencemaran sungai iaitu pertanian. Pertanian merupakan punca utama mengapa sungai-sungai di kawasan pedalaman tercemar. Pencemaran ini berlaku akibat baja yang mengalir daripada kawasan pertanian ke arah sungai. Pada umumnya, baja mengandungi ammonium dan nitrat yang akan merangsang pertumbuhan alga di dalam sungai. Hal ini justeru akan menyebabkan pertumbuhan alga yang tidak terkawal. Pada masa yang sama, hidupan akuatik tidak mendapat oksigen daripada permukaan air lalu menyebabkan banyak hidupan akuatik mati. Fenomena eutrofikasi ini akan menyebabkan tahap oksigen di dalam air menurun dengan drastik dan seterusnya menyebabkan pencemaran sungai yang teruk.
    Dalam zaman yang serba canggih ini, sesuatu kawasan seringkali tidak terlepas daripada proses urbanisasi. Pembangunan kini semakin rancak 'bak cendawan tumbuh selepas hujan'. Namun, proses urbanisasi ini turut mendatangkan kesan negatif terutamanya kepada sungai. Gangguan fizikal yang disebabkan oleh pembangunan menyebabkan struktur sungai berubah sehingga timbul mendapan-mendapan kotor di pinggir sungai. Di samping itu, sistem rawatan kumbahan yang tidak sistematik turut menyebabkan pencemaran sungai menjadi semakin parah. Faktor-faktor sebegini secara tidak langsung memberi sebab utama mengapa kawasan bandar mempunyai sungai yang sangat tercemar.
    Konklusinya, pencemaran sungai pada masa kini semakin menjadi-jadi. Oleh itu, semua pihak perlu menggembleng tenaga dalam memulihara sungai yang tercemar. Kita perlu memberi kesedaran kepada semua pihak tentang kepentingan sungai mulai sekarang kerana jika 'nasi sudah menjadi bubur', tidak banyak yang dapat kita usahakan untuk merawat sungai yang tercemar. Jika semua masyarakat berganding bahu 'ibarat ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni', nescaya isu pencemaran sungai ini akan dibanteras dengan jayanya.
1 5 1
2016-04-10T16:34:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pencemaran air ialah bahan buangan domestik. Bahan-bahan buangan domestik yang terdiri daripada sampah sarap dan bahan kumbahan dibuang sewenangwenangnya ke dalam sungai. Bahan kumbahan disalirkan ke dalam parit dan sungai sebagai cara termudah menanganinya. Sampah organik mereput dan diuraikan oleh bakteria dengan oksigen yang terlarut di dalam air. Ini mengakibatkan kekurangan oksigen dalam air yang menggugat kehidupan akuatik.
Kilang-kilang juga dianggap sebagai punca pencemaran air yang utama. Kebanyakan kilang dibina di sepanjang sungai untuk memastikan bahan-bahan buangan disalirkan ke dalam sungai-sungai berkenaan. Masalah timbul apabila cecair kimia yang disalurkan ke dalam sungai tidak dirawat dan mengandungi bahan toksikyang mencemarkan air sungai. Kebanyakan kilang membuang sisa cecair dan pepejal ke dalam sungai yang mengakibatkan sungai tercemar. Irni biasanya dikaitkan dengan bahan agrokimia.
Pertanian juga dikenal pasti sebagai punca pencemaran air. Pengilangan hasil-hasil pertanian menghasilkan banyak bahan kimia cecair yang disalirkan ke dalam sungaisungai. Hampas-hampas organik yang menjadi bahan buangan pemprosesan dibuang ke dalam sungai. Selain itu, penggunaan baja, pestisid dan insektisid untuk membunuh haiwan perosak mencemarkan sumber air. Ini menghalang penembusan cahaya ke bawah permukaan air dan mengakibatkan kematian tumbuh-tumbuhan dan haiwan-haiwan akuatik.
Selain itu, industri perlombongan juga tidak kurang penting dalam mengakibatkan pencemaran air. Can gali petroleum di dasar laut dan tumpahan minyak adalah antara bukti nyata. Penggerudian perigi-perigi minyak dan letupan tangki minyak menyumbang kepada gejala ini. Apabila minyak ini bercampur dengan air laut atau sungai, is akan mengakibatkan air tercemar. Ini memberi kesan kepada kehidupan air seperti tumbuh-tumbuhan dan haiwan akuatik yang seterusnya menjejaskan sumber protein manusia.
Bahan-bahan buangan radioaktif dan ujian-ujian bom dan nuklear di laut-laut juga menyumbang kepada pencemaran air. Banyak bahan buangan radioaktif yang terhasil dani makmal-makmal dan buangan hospital yang mengandungi sisa-sisa toksik larut dalam air serta mencemarkan air sungai dan laut. Stesen-stesen nuklear juga menyalirkan bahan buangan ke dalam sungai yang mengakibatkan sungai tercemar. Ujian-ujian bom di laut juga menyumbang kepada pencemaran air laut.

10q...  :-)