Jawapan

2014-07-04T15:41:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sekolah melayu ,sekolah cina ,sekolah tamil telah dipisahkan...semangat perpaduan juga gagal
2014-07-04T15:44:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sebut sahaja sekolah kluster, saya tertarik. Apa yang dimaksudkan dengan sekolah kluster? Apakah ciri-ciri sekolah kluster? Apakah definisi kluster? , yang lebih profesional.

Oh, tidak. Sepatutnya guru akan secara automatik lebih lapang dada, manakala perasaan dan pemikiran profesional itu akan datang dengan sendirinya kerana mereka kini sudah tidak lagi dirantai dengan birokrasi di peringkat atas. Mereka sudah bebas membuat keputusan di peringkat sekolah! Sebelum itu, ada beberapa yang perlu kita ketahui dalam berikan perhatian dalam usaha untuk memahami konsep sekolah kluster ini:
Pemberian autonomi memberikan sekolah peluang untuk menentukan sasaran yang ingin dicapai sebagai strategi kecemerlangan lebih baik. Pemberian autonomi menjadikan sekolah lebih demokratik dan bertanggungjawab, namun tidak memadai untuk melahirkan kecemerlangan sekolah. Struktur terurus dan maklumat prestasi antara enam keperluan penting mesti dipenuhi bagi memastikan kejayaan sekolah kluster. Penubuhan lembaga pengelola sekolah antara aspek penting dalam memulakan langkah pertama sebagai sekolah autonomi.
Konsep Sekolah Kluster yang ingin diperkenalkan oleh Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Pelajaran ini mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

"Sekolah kluster mempunyai kuasa autonomi dari segi pentadbiran, kewangan, pemilihan guru dan pelajar, kurikulum, kokurikulum, pengajaran dan pembelajaran, yuran serta penglibatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), kata beliau, masih tetap di bawah bidang kuasa Kementerian Pelajaran."


LEBIH DEMOKRATIK: GURU KINI LEBIH PROFESIONAL
Lebih demokratik kerana membolehkan guru dan ibu bapa membuat keputusan pada peringkat sekolah, ia lebih relevan kerana keputusan dibuat lebih dekat dengan tempat operasinya dan ini melahirkan dasar dan tindakan lebih sesuai, ia mengurangkan birokrasi kerana keputusan dibuat lebih cepat, ia lebih bertanggungjawab kerana sekolah perlu memikul sendiri keputusannya dan ia mampu meningkatkan sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan komuniti.

Saya berpendapat, kewujudan sekolah kluster akan memberi ruang kepada guru untuk melepaskan diri daripada kongkongan kementerian pelajaran. Kewujudan sekolah kluster juga boleh mengurangkan karenah-karenah birokrasi dan mempercepatkan perlaksanaan keputusan penting dilaksanakan di peringkat sekolah. Ini adalah sangat bagus. Dahulu ada orang kata, ada pusat tuisyen yang lebih baik daripada sekolah, sekarang kata-kata seperti ini pasti akan robek dan runtuh apabila pihak sekolah dan pendidik benar-benar memperjuangkan profesionalisme masing-masing menerusi sekolah kluster.


PRESTASI AKADEMIK PELAJAR
Sementara itu, kajian Elizabeth M King et al (2003) menyatakan bahawa walaupun belum ada bukti penyebab (causation) antara sekolah autonomi dengan peningkatan prestasi pelajar, korelasinya memang wujud. Memang wujud peningkatan prestasi pelajar apabila sekolah diberikan autonomi, manakala tidak ada sekolah autonomi mengalami kemerosotan prestasi pelajarnya.


PENGLIBATAN IBU BAPA
Dari segi penyertaan ibu bapa dan komuniti dalam sekolah autonomi pula, menurut King, ada baik buruknya. Partisipasi mereka dalam kegiatan kokurikulum mendatangkan kesan baik, tetapi partisipasi mereka dalam pengajaran dan pembelajaran hanya akan mengganggu.

Saya ambil contoh: Seorang jurulatih mengajar seorang budak bermain boling. Tiba-tiba datang seorang bapa, tanpa ilmu pengetahuan khusus dan mendalam dalam bidang kejurulatihan dan sains sukan datang campur tangan untuk mengajar anaknya bermain boling. Apa akan berlaku? Anak tersebut akan hancur jika tersalah perkataan dan tersalah didikan oleh ibu bapa. Begitu juga apabila ibu bapa mengganggu para guru dan pihak sekolah dalam bidang pengajaran dan pembelajaran.

Begitu juga, biarpun ibu bapa itu memiliki pengetahuan dalam dunia pendidikan, namun mereka tahukah silibus yang digunakan oleh para guru? Mungkin tidak sama. Oleh itu, campur tangan mereka akan merosakkan perancangan tersusun yang dibuat oleh para guru dan sekolah.

Disebabkan hal-hal sebegini, maka wajar sekali, para guru diberi keputusan penuh dalam menentukan proses pembelajaran anak murid mereka, kerana dalam hal-hal akademik, merekalah orang yang paling rapat dengan anak-anak murid mereka.


KEPERLUAN SEKOLAH KLUSTER
Menurut laporan Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) 2005, untuk memastikan kejayaan sekolah autonomi, ada sekurang-kurangnya enam keperluan yang mesti dipenuhi.

Keperluan itu ialah, pengurusan sekolah mesti mempunyai strategi memperkasa kapasiti dan kepemimpinannya, sekolah perlu mempunyai maklumat mengenai prestasinya untuk mengukur kekuatan, kelemahan dan prioritinya, sekolah memerlukan struktur terurus dan profesional, Kerajaan Pusat perlu terus memainkan peranan kritikal terutama dari segi pemantauan prestasi sekolah, sekolah perlu mengawal sumber dan pengurusan mesti telus.