Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T11:15:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Laporan Ekspedisi dan Perkhemahan di Gunung NuangSebanyak 40 orang ahli Kelab Pencinta Alam, Sekolah Menengah Kebangsaan Teknik Tengku AmpuanAfzan, Bentong, Pahang telah mengadakan ekspedisi dan perkhemahan di Gunung Nuang pada 23 hingga25 Nov 2xxx. Empat orang guru penasihat kelab turut serta, iaitu Encik Hanif Asraf, Encik Mohd. Zahir.Puan Ainah Sidik, dan Puan Syarifah Sauna.Kami menaiki bas dari sekolah pada pukul 8.00 pagi dan sampai ditapak pendakian pada pukul 10.30pagi. Kami terpaksa berjalan kaki untuk menuju ke Kem Wira Waja, Janda Baik mengikut kumpulan masing-masing. Empat orang jurupandu mengawasi perjalanan kami. Destinasi sejauh tiga kilometer itu melaluijalan di ladang sayur kacang botor dan halia yang subur di kawasan berbukit. Dua buah bukit kecil sudahkami tempuh menyebabkan keringat mengalir dan membasahi pakaian. Sepanjang perjalanan tersebut, kamitelah berhenti sebanyak tiga kali untuk berehat sambil meneguk air minuman yang diambil dari sungaiyang berdekatan. Keadaan tanah yang lembap dan becak menyebabkan pacat membiak. Kebanyakan ahlikelab belum mengenali pacat. Oleh itu, ada yang menjerit kerana kegelian sambil meminta rakan lainmenolong mereka menarik pacat yang kuat melekap pada kulit kaki.Kami bersorak gembira sebaik-baik sampai di tapak perkhemahan. Ketibaan kami kira-kira pukul 4.30 petang disambut dengan deruan air terjun yang jernih dan sejuk. Tanpa melengahkan masa, kami mendirikankhemah iglu dan menyediakan makanan untuk makan malam. Pada masa inilah para peserta belajar memasakdi dalam “mess tin” dengan ketulan lilin pembakar empat segi yang kebiasaannya digunakan oleh anggotatentera. Selepas makan malam, kami berkumpul untuk mendengar taklimat daripada jurupandu. Kami diarahkan berjalan dalam kumpulan mengikut kesan denai yang diketuai oleh jurupandu. Selain itu, kami dilarang daripada membuang sampah.Pada hari kedua, tepat pukul 9.00 pagi bermulalah pendakian kami ke puncak Gunung Nuang yang ketingiannya 1 493 meter. Kami membawa bekalan yang secukupnya untuk makan tengah hari seperti biskut, mi segera, dan sebotol air. Mengikut perancangan, kami akan turun ke tapak perkhemahan semula pada petangnya.masa dua jam untuk menikmati panorama ketika berada di puncak Gunung Nuang yang merupakan sebahagian
daripada Banjaran Titiwangsa. Di puncak tersebut terdapat sebatang pokok tunggal yang menjadi sasaran kerana banyak peserta yang menunggu giliran untuk memanjat dan melihat pemandangan yang memisahkan  Negeri Sembilan, Pahang, dan Selangor itu. Perkara yang tidak diduga telah berlaku apabila tiga orang peserta tersesat. Kami terpaksa turun ke kaki gunung dengan segera untuk menjejaki mereka. Walau bagaimanapun, selepas setengah jam perjalanan turun, kami menemui mereka. Mereka bertindak bijak kerana berpatah balik mencari simpang asal setelah menyedari tiada kesan denai baharu. Perjalanan turun dari puncak gunung ke tapak kem memakan masa lebih kurang tiga jam. Namun begitu, semua peserta lebih berwaspada agar tidak tergelincir dan tersungkur ke dalam curam.Tugas kami seterusnya menyediakan minum petang dan makan malam. Makanan Barat ala Malaysia, iaitu telur bersama-sama dengan kentang goreng dimakan dengan SOS cili begitu menyelerakan. Bagi mereka yangkaki pancing, sungai yang berhampiran sesuai untuk mernancing ikan tengas. Umpan yang digunakan untuk menangkap ikan ini sangat mudah, iaitu hanya dengan menggentel tepung atau roti dan dilekatkan pada mata pancing. Pada sebelah malamnya, kami berkumpul untuk berkongsi pengalaman. Jurupandu kami, Abang Zainal menceritakan asal usul wujudnya nama Janda Baik. Bunyi riang-riang dan kodok memeriahkan suasana malam yang gelap itu. Pelita karbaid dan lilin juga terpadam setelah “bekalannya” habis. Kami dibangunkan untuk solat Subuh. Ketika mengambil wuduk, kesejukan air sungai terasa hingga tulang sumsum. Solat berjemaah dilakukan dalam kumpulan yang kecil kerana kawasan yang terhad.Aktiviti mencari harta tersembunyi dilakukan ketika dalam perjalanan keluar sejauh tiga kilometer ke Kem Wira Waja. OIeh sebab didorong impian untuk bergelar juara, ada peserta yang sampai di kem lebih awal tanpaberasa penat walaupun meredah dua buah bukit. Kami membersihkan badan dengan berendam di dalam sungai. Beberapa orang peserta terkejut apabila mendapati pacat sudah kekenyangan sebaik-baik saja menanggalkan kasut. Pada pukul 4.00 petang, bas sekolah datang menjemput kami. Perjalanan hampir dua jam setengah untuk sampai di sekolah menyebabkan mata terlelap kerana keletihan.Kesimpulannya, ekspedisi dan perkhemahan ke Gunung Nuang ini banyak memberikan manfaat kepada kami  dalam mengenali keindahan alam semulajadi di negara ini dengan lebih dekat lagi. Selain itu, semangat tolong-menolong dan nilai murni dapat kami terapkan secara praktikal.