Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T11:09:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
  


         Dalam mengecapi arus pemodenan yang melanda dunia hari ini, para pengguna didedahkan oleh laporan media massa tentang kenaikan harga barangan keperluan secara berterusan seperti tiada penghujungnya. Isu kenaikan harga barangan ini merupakan isu hangat yang bermain dibibir-bibir masyarakat pengguna di negara kita. Para pengguna berasa kenaikan harga barangan akan membebankan kehidupan seharian mereka. Tambahan pula harga barangan kini berada dalam keadaan tidak terkawal dan meningkat secara mendadak setiap tahun. Labih-lebih lagi, isu kenaikan harga barangan ini dirasai oleh sesetengah masyarakat terutama  rakyat yang berpendapatan rendah. Justeru, mereka  terpaksa berjimat-cermat untuk  meneruskan kehidupan mereka dalam keadaan ekonomi negara yang tidak menentu ini. Oleh itu, para pengguna harus bersuara dan tidak memandang sebelah mata tentang permasalahan ini sebagai pengguna mereka perlu bertindak segera sebagai langkah untuk menangani permasalah kenaikan harga barangan.  
        Ada sesetengah pengguna acap kali menjadi mangsa semasa membuat pemilihan ke atas barangan yang hendak dibeli. Persis kata pujangga, ditelan mati emak, diluah mati bapa. Sebagai contoh ibu bapa yang mempunyai anak-anak masih kecil sering menghadapi masalah ekoran daripada keinginan anak-anak diperingkat usia ini pelbagai. Justeru, adakalanya ibu bapa terpaksa mengalah dalam memilih barangan yang dibeli hanya untuk mengikuti kehendak seorang anak. Contohnya dalam pemilihan makanan, anak-anak lebih mengemari ayam berbanding ikan. Sedangkan, harga untuk membeli ikan lebih murah berbanding membeli ayam kerana seekor ayam di pasaran sekarang melibatkan harga berbelas ringgit. Namun, ibu bapa terpaksa merealisasikan kehendak anak-anak mereka. Justeru, untuk mengatasi masalah tersebut, ibu bapa perlu mengubah persepsi pemilihan makanan anak-anak mereka dengan membudayakan anak-anak mereka memakan makanan yang ada. Mereka perlu diajar erti beryukur kerana masih dapat menikmati makanan berbanbding generasi terdahulu yang hanya memakan ubi kayu dan sayur-sayuran untuk meneruskan kehidupan akibat penjajahan Jepun. Ibu bapa juga perlu menerapkan pemakanan seimbang iaitu ikan memberikan lebih banyak zat makanan berbanding dengan ayam. Tegasnya, ibu bapa boleh mendidik anak-anak mereka memakan ikan berbanding ayam yang memerlukan ibu bapa mengeluarkan kos yang tinggi untuk mendapatkannya. Disamping itu, ibu bapa juga perlu bijak untuk menyediakan makanan yang lazat dengan menggunakan cara masakan yang sesuai dengan cita rasa anak-anak.       Kesimpulannya, pengguna perlu tahu hak dan kuasa mereka dalam hal penggunaan untuk memastikan ekonomi diri dan keluarga stabil. Sebagai pengguna yang bijak mereka tidak boleh ambil sikap tidak peduli dengan kenaikan harga barangan dan memandang enteng terhadap masalah berkenaan. Sebaliknya mereka perlu ambil tahu dan campurtangan dalam menangani masalah berkenaan. Sebagai pengguna yang bijak mereka perlu menjadi ahli persatua pengguna seperti Persatuan Pengguna Pulau Pinang, Persatuan Pengguna Islam, dan lain-lain lagi. Hal ini penting, kerana dengan permuakatan pengguna dalam persatuan akan menyebabkan suara mereka akan lebih kuat dalam menuntut keadilan dan memastikan harga barangan di pasaran sentiasa terjamin daripada kenaikan harga barangan yang tidak terkawal yang boleh menjejaskan ekonomi diri dan keluarga. Pengguna perlulah mengelak daripada bersikap seperti enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. Selain itu, pengguna yang bijak perlu menyedari bahawa mereka mempunyai kuasa untuk menentukan harga barangan di pasaran. Pengguna juga perlu bangun dari pada mimpi yang lena demi mendapatkan keadilan dan cuba untuk mengelak daripada diperkotak-katik oleh peniaga yang cuba mengaut keuntungan berlipat ganda.