Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
  • Pengguna Brainly
2016-04-11T19:03:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Antara faktor utama peningkatan kes kemalangan di negara kita berpunca daripada kecuaian pengguna jalan raya sendiri. Contoh kecuaian yang berlaku adalah seperti memandu dalam keadaan letih dan mengantuk. 


Akibat hendak segera sampai ke destinasi yang di tuju, mereka tidak menghiraukan keadaan mereka yang dalam keletihan. Akibatnya kenderaan di pandu dalam keadaan kurang tumpuan. Pemandu yang berada dalam keadaan begini seharusnya berhenti seketika untuk menghilangkan rasa mengantuk dan letih supaya dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap pemanduan. 

Kesalahan lain yang biasa dilakukan oleh pengguna jalan raya adalah memandu melebihi had laju yang ditetapkan dan menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Walaupun banyak papan tanda had laju diletakkan di sepanjang jalan raya dan kawalan lalu lintas oleh pihak berkuasa, namun mereka masih berdegil dan memandu sesuka hati tanpa memikirkan keselamatan diri sendiri dan orang lain. Malah, ada juga yang berlumba secara haram menggunakan motosikal di atas jalan raya seperti yang biasa dilakukan oleh golongan remaja. Untuk mengelakkan kejadian kemalangan yang teruk meningkat, langkah-langkah yang praktikal perlu diambil oleh semua pihak. 


Pihak kerajaan, swasta dan rakyat harus bekerjasama demi memastikan keselamatan semua. Pihak kerajaan daripada pelbagai jabatan seperti Jabatan Pengangkutan Jalan, polis, dan Jabatan Kerja Raya harus membuat pemantauan dari  semua aspek untuk mendisiplinkan para pemandu dan menyediakan laluan jalan raya yang selesa demi keselamatan pemandu. Penguatkuasaan undang-undang, kempen kesedaran, dan pelaksanaan denda atau saman bagi kesalahan jalan raya adalah antara langkah yang wajar diambil untukmenyedarkan pengguna jalanraya. Sektor swasta juga memainkan peranan penting dalam menangani masalah ini dengan menyiarkan iklan yang dapat memberi kesedaran kepada pengguna jalan raya yang lain. 

Masyarakat harus sedar tentang peranan masing-masing di jalan raya. Mereka tidak harus mementingkan diri sendiri sebaliknya perlu bertolak ansur dengan pengguna jalan raya yang lain. Peraturan jalanraya haruslah dipatuhi untuk memastikan keselamatan semua pihak. Jangan gopoh gapah semasa memandu kerana kecuaian menjadi punca nyawa sendiri dan orang lain yang tidak bersalah turut  terancam. Kenderaan perlulah diperiksa terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan. 

Kesimpulannya, keselamatan di atas jalan raya merupakan tanggung jawab pengguna jalan raya sendiri. Kecuaian merupakan punca utama kemalangan berlaku dan hal ini tidak harus dibiarkan berterusan untuk menjamin keselamatan semua pihak. Manusia memang tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan tetapi kesilapan yang dapat menyebabkan nyawa orang lain juga turut melayang haruslah dielakkan demi kesejahteraan bersama.
1 5 1
2016-04-11T20:01:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Belakangan ini,kadar kemalangan jalan raya semakin hari semakin meningkat bagai cendawan tumbuh selepas hujan.Secara puratanya,terdapat satu kemalangan yang berlaku pada setiap saat.Isu kemalangan jalan raya telah menjadi buah mulut masyarakat dan turut mendapat perhatian media massa.Kemalangan jalan raya yang berlaku di Malaysia meningkat secara mendadak sehingga tiada penghujungnya.Persoalannya,apakah punca-punca yang menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya di negara kita?

     Antara punca utama berlakunya kemalangan jalan raya ialah sikap pemandu sendiri yang tudak tidak sabar.Biasanya,pemandu lebih suka memandu dengan laju dan cepat tiba di destinasi.Pemandu juga tidak suka berhenti di lampu isyarat kerana menganggap akan memperlambat pergerakan mereka.Kebanyakkan kemalangan jalan raya berlaku di lampu isyarat terutamanya penunggang motorsikal.Mereka telah melupakan ungkapan “Pandu Laju Maut Menanti” dan ketidaksabaran mereka akhirnya telah meragut nyawa.Terdapat juga pemandu motosikal atau lebih dikenali sebagai “mat rempit” yang sering melumba motosikal secara haram di jalan raya.Mereka bukan sahaja mengadaikan nyawa mereka sendiri malah menjadi salah satu punca kemalangan jalan raya.Oleh itu,pemandu yang bersikap agresif dan tidak sabar tidak sesuai untuk memandu di jalan raya.

     Selain itu,penggunaan telefon bimbit semasa memandu juga adalah salah satu punca utama kemalangan jalan raya.Kajian menunjukkan sebanyak 90 peratus pemandu menggunakan telefon bimbit semasa memandu.Kebanyakan daripada mereka menggunakan laman sosial semasa memandu.Perbuatan ini amat berbahaya kerana pemandu berkemungkinan tinggi akan diganggu oleh telefon bimbit dan apabila mereka telah tertarik mereka akan berlupa terlupa bahawa mereka sedang memandu.Akibatnya,kemalangan akan berlaku.Penggunaan telefon bimbit semasa memandu adalah salah di sisi undang-undang jalan raya.Lantaran itu,pemandu perlu mengelakkan diri daripada menggunakan telefon bimbit semasa memandu.

     Di samping itu,punca kemalangan jalan raya yang seterusnya ialah pemandu yang mabuk atau letih.Sesetengah orang yang menghadiri parti atau majlis keraian akan minum arak bersama rakan atau saudara mara mereka.Apabila balik,mereka akan memandu kenderaan mereka dengan keadaan mabuk.Keadaan inilah yang mengundang kemalangan jalan raya dan seterusnya meragut nyawa pemandu tersebut.Misalnya,berita terkini memaparkan kemalangan jalan raya yang berpunca daripada pemandu jalan raya.Selain itu,pemandu yang letih atau tidak cukup tidur juga akan menjadi mangsa kemalangan jalan raya.Hal ini demikian,mereka akan mudah tertidur ketika memandu dan akan melanggar apa-apa sahaja di depan.

    Tambahan pula,keadaan jalan raya yang kurang sempurna juga akan mengakibatkan kemalangan jalan raya.Hal ini demikian,jalan raya yang licin semasa hujan akan mengurangkan kecekapan brek kenderaan dan boleh mengakibatkan kemalangan jalan raya.Jalan raya yang berselekoh tajam juga amat berbahaya kerana kenderaan di sebelah sana tidak dapat melihat kenderaan yang datang dan mereka akan berlanggar.Terdapat juga jalan raya yang berlubang-lubang yang boleh menyebabkan tayar sesuatu kenderaan dan kenderaan yang datang belakang akan melanggar kenderaan yang tersangkut jika tidak berhati-hati.Keadaan jalan raya yang dibina di cerun bukit yang curam juga boleh menyebabkan kemalangan jalan raya.Sebagai contoh,tanah runtuh yang berlaku di sepanjang jalan Tanah Tinggi Cameron telah memusnahkan banyak kenderaan dan meragut nyawa ramai orang di dalamnya.Oleh itu,pemandu sewajarnya berhati-hati semasa memandu di jalan raya tidak sempurna.

     Akhir sekali,kerosakan pada kenderaan juga boleh mengakibatkan kemalangan jalan raya.Hal ini disebabkan oleh kenderaan yang lama tidak diservis ataupun telah rosak berkemungkinan tinggi akan berhenti di tengah-tengah jalan.Sekiranya situasi ini berlaku,kenderaan yang laju di belakang tidak sempat menekan brek dan akan akan berlanggar dengan kenderaan yang rosak di depan.Terdapat juga kenderaan yang mengalami kerosakan pada brek.Akibatnya,kenderaan tersebut tidak dapat berhenti mahupun mengurangkan kelajuan dan akan menjadi punca kemalangan jalan raya.Sebagai contoh,seorang pemandu yang lalai tidak menyemak kenderaan lalu bertolak dari rumah tetapi kenderaannya mengalami kerosakan dan berhenti di jalan raya.Keadaan akan mengakibatkan kemalangan yang ngeri di tengah jalan.

    Konklusinya,setiap pemandu perlu berhati-hati di jalan raya sebagaimana yang dikatakan dalam ungkapan “Biar lambat asalkan selamat”.Pemandu perlu memastikan kenderaan dalam keadaan yang baik sebelum bertolak dari rumah.Jabatan Kerja Raya harus membuat pemantauan untuk memastikan jalan raya berada dalam keadaan yang selamat.Selain itu,polis trafik juga harus mengadakan Op Selamat dan sebagainya untuk mengurangkan kadar kemalangan terutamanya sepanjang musim perayaan.Oleh yang demikian,semua pihak harus berganding bahu agar mengurangkan kadar kemalangan di nusa kita untuk bersatu memajukan negara kita.