Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-12T21:32:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sikap Tidak Bertanggungjawab Masyarakat

Sikap masyarakat yang kurang prihatin terhadap masalah rasuah yang berlaku di sekeliling mereka 
juga menyumbang kepada perlakuan rasuah. Kebanyakan ahli masyarakat terutama di bandar lebih bersikap individualistik dan kurang mengambil berat tentang peristiwa yang berlaku di luar rumah.Jika mereka mengetahui berlakunya pelakuan rasuah, maka mereka akan menganggap bahawa perkara tersebut sebagai sesuatu yang biasa dalam situasi kehidupan masa kini yang semuanya memerlukan wang. Tambahan pula, mereka sendiri pun terlibat dalam gejala rasuah. Sesungguhnya, sikap kurang ambil berat masyarakat ini akan merugikan negara pada masa akan datang.

Karenah Birokrasi

Sebahagian masalah rasuah pula berpunca daripada sistem pentadbiran yang tidak sistematik 
dan tidak telus. Kerenah birokrasi dalam pentadbiran yang begitu banyak telah menyebabkan banyak urusan tidak dapat diselesaikan dengan cepat. Hal ini akan membuka ruang kepadapelakuan rasuah yang kadang-kadang terpaksa dilakukan untuk membolehkan sesuatu permohonan diluluskan dengan kadar segera. Sebahagian permohonan untuk mendapatkan sesuatu, kadang­kadang terpaksa mengambil masa yang lama sehingga setahun. Oleh itu, kajian harus dibuat bagi mengurangkan kerenah birokrasi di sesetengah jabatan kerajaan bagi mengurangkan ruang untuk melakukan rasuah.