Jawapan

2016-04-12T23:06:14+08:00
Untuk mengingati para pejuang tanah air yang telah telah berkorban untuk memerdekakan tanah air.
apakah usaha yang sewajarnya dilakukan agar para siswazah di negara ini berminat untuk menjadi usahan
usahan atau usahawan?
usahawan
  • Pengguna Brainly
2016-04-12T23:16:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Para pelajar dapat mengambil iktibar daripada peristiwa lalu. Peristiwa Francis Light yang telah mengambil Pulau Pinang telah mengajar kita untuk tidak terlalu bergantung kepada negara luar dalam menyelesaikan sesuatu masalah negara. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya dan sebagai warganegara bertuah ini kita mesti berusaha menyelesaikannya sendiri. Sesungguhnya melalui pembelajaran sejarah, seseorang itu tidak akan mengulangi kesilapan lalu,seperti kata Mantan Perdana Menteri kita, Tun Dr. Mahathir Muhamed, mereka ynag tidak mempelajari sejarah, berkemungkinan untuk mengulangi kesilapan lalu.
Semangat patriotik dalam kalangan remaja juga dapat ditingkatkan melalui pembelajaran subjek Sejarah. Melalui subjek Sejarah, para pelajar akan didedahkan kepada kesusahan dan kepayahan masyarakat lalu berjuang mempertahankan negara. Contohnya, melalui sejarah, penentangan yang berlaku di Bukit Kepong. Para anggota polis telah bersusah payah untuk menentang pihak komunis sehingga sanggup mengorbankan nyawa dan keluarga mereka. Hal ini sedikit sebanyak akan menimbulkan perasaan cinta yang mendalam para pelajar kepada tanah air sehingga menyebabkan mereka bersemangat tinggi untuk mengekalkan kemerdekaan yang telah dikecapi.
1 5 1
ouhh....good luck
Add twitter I
don't have
Ok
mine; IkaFarina_