Jawapan

2016-04-14T20:01:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bersukan merupakan aktiviti riadah yang dapat mengeluarkan peluh daripada tubuh badan kita. Malah, kerajaan menggalakkan rakyatnya sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti sukan.Hal ini kerana melalui bersukan banyak faedah yang kitaperoleh.Salah satu daripada faedahnya ialahdapat menyihatkan tubuh badan.Apabila kita berakreasi seperti berbasikal,bermain badminton dan sebagainya,badan akan mengeluarkan peluh dan berlaku pembakaran lemak dalam tubuh kita.Kesannya, badan kita menjadi sihat dan cergas serta tidak berasa lesu ketika belajar di dalam kelas.Seterusnya, melalui bersukan kitadapat mengeratkan hubungan dan menambah kenalan. Kita dapat berkenalan dengan sesiapa sahaja tidak mengira umur, bangsa mahupun agama. Kebiasaannya, ketika kita berjoging di taman-taman, kita akan bertegur sapa dengan individu yang berada di kawasan itu. Hal ini akan mengeratkan hubungan dan perpaduan antara kaum dapat dipupuk.Selain itu, bersukan juga merupakan aktivitimengisi masa lapang secara bermanfaat.Sesi latihan permainan atau beriadah biasanya dijalankan ketika waktu lapang.Kesibukan kita menyertai sesi latihan dan beriadah dapat menghidarkan diri daripada terjebak dalam gejala sosial.Di samping itu, dengan bersukan kitadapat mengharumkan nama sekolah.Sekiranya kita berbakat dalam bidang sukan, kita akan dapat mewakili pasukan sekolah,daerah, negeri mahupun negara.Apabila kita berjaya memenangi mana-manakejohanan sukan, maka kita telah berjaya mengharumkan nama sekolah.Nama kita juga kian dikenali dan rezeki makin bertambah.Kesimpulannya, tiada menjadi kerugian jika kita aktif bersukan.Marilah kita bersama-sama menyahut seruan kerajaan untuk menjadikan rakyat Malaysia masyarakat yang cerdas dan cergas.
  • Pengguna Brainly
2016-04-14T20:25:39+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menurut kamus dewan, bersukan bermaksud bergiat dalam sukan. Sukan penting memastikan badan kita sihat. Jikalau kita tidak bersukan, pastinya badan kita akan mudah dijangkiti penyakit kerana kekurangan antibodi yang digunakan oleh sistem kekebalan tubuh untuk mengidentifikasi dan menetralisir benda asing, seperti bakteri dan virus. Sukan adalah penting dalam kehidupan kita supaya memastikan taraf kesihatan kita berada dalam keadaan yang baik. Namun sesetengah masyarakat tetap memandang enteng dan tidak melihat sukan sebagai sebahagian dalam kehidupan kita walaupun sukan mempunyai banyak kebaikannya.           

 Antara kebaikan yang dapat kita peroleh dengan bersukan ialah para pelajar lebih mudah untuk menerima pelajaran, bak kata pepatah Melayu akal yang sihat adalah dari badan yang sihat. Hal ini kerana apabila mereka bersukan, otak mereka akan menjadi lebih cerdas dan dapat menerima pelajaran mereka dengan baik. Bersukan juga mampu membantu pelajar untuk fokus semasa sesi pembelajaran. Pelajar-pelajar boleh melakukan aktiviti bersukan dengan melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum yang ada di sekolah seterusnya dapat menambahkan lagi pelbagai jenis pengetahuan mengenai sukan dan kebaikannya. Oleh itu, bersukan amat bermanfaat bagi pelajar yang ingin cemerlang dalam pelajaran.
             

Seterusnya, aktiviti bersukan dapat mengisi masa senggang seseorang individu dengan perkara yang berfaedah. Sebagai contoh, remaja yang suka menghabiskan masa dengan melepak atau bersosial boleh menggunakan masa tersebut untuk bersukan kerana masa itu emas. Dengan ini, masalah sosial dalam kalangan remaja yang semakin meningkat dapat dikurangkan dan imej negara dapat dipertingkatkan. Tegasnya, remaja-remaja seharusnya berfikiran positif kerana mereka merupakan bakal pemimpin negara suatu hari nanti.            

 Selain itu, bersukan mampu mengeratkan hubungan kekeluargaan. Ibu bapa yang sibuk menguruskan hal kerjaya dapat meluangkan masa berkumpul bersama anak-anak mereka. Sebagai contoh, pada masa cuti sekolah ibu bapa bersama-sama dengan anak-anak mereka pergi ke taman rekreasi untuk bersukan dan beriadah pada waktu pagi atau petang. Hal ini menunjukkan bahawa kemesraan antara ahli keluarga yang renggang dapat dijalinkan dan ibu bapa juga dapat melepaskan stress dengan bebanan kerja di pejabat. Oleh itu, bersukan amat penting untuk membentuk semula kasih sayang yang kian pudar terhadap  ahli keluarga.

 Tambahan pula, aktiviti sukan dapat menyihatkan badan. Apabila kita menyertai aktiviti sukan,kita akan melakukan aktiviti pergerakan yang boleh mengeluarkan peluh. Apabila badan kita berpeluh,kita akan berasa lebih segar dan sihat. Peluh yang keluar merupakan bahan kumuhan yang tidak diperlukan oleh badan kita. Jika tidak bahan kumuhan yang tidak disingkirkan oleh badan akan berkumpul dan menjadi racun yang boleh memudaratkan sehingga menyebabkan kematian. Sesungguhnya mencegah lebih baik daripada merawat. Oleh itu, bersukanlah untuk memastikan kesihatan kita dalam keadaan baik dan dapat memotivasikan diri kita supaya tidak malas untuk melakukan kebaikan.             

Kesimpulannya, ingin ditegaskan di sini bahawa bersukan adalah penting untuk memastikan kehidupan kita sihat. Sesibuk mana pun kita, bersukan tidak bolehlah diabaikan untuk kepentingan kesihatan kita. Janganlah apabila sudah dijangkiti penyakit barulah hendak bersukan, bak kata pepatah sudah terhantuk baru terngadah. Jika kesihatan kita terjamin, kita mampu melakukan perkara yang dapat memajukan diri, keluarga, agama dan negara .                                                                                                                                                                  
                                                                                       474 patah perkataan