Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-14T21:00:14+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Digestibiliti 
Berpengaruh amat besar terhadap pastura pengeluaran susu ialah jumlahnya yang lembu tenusu boleh makan. Jumlah setiap hari ternakan boleh makan dipengaruh oleh banyak perkara, terutamanya bergantung kepada selera (appetite). Selera pula tergantung pada baka ternakan (breed), size, keadaan badan, umur dan kesihatan ternakan, juga tergantung kepada berapa banyak susu yang dihasilkan atau berapa jauhkah perjalanan yang dibuat dalam proses meragut didalam pastura. 

Kadar purata bagi lembu tenusu baka Friesian memakan 16 kg. kandungan bahan kering (dm) ataupun 65 kg. rumput segar (fresh green feed) dan bagi lembu baka Jersye pula mampu memakan 11 kg. bahan kering ataupun 45 kg. rumput segar ataupun boleh juga dibuat perkiraan seperti ini :-(bahan kering ialah 4% dari berat badan ataupun 10% berat badan untuk rumput segar) Pastura di kawasan tropika biasanya mengeluarkan hasil yang tinggi dibandingkan dengan rumput dari kawasan temperate, tetapi malangnya hasil pengeluaran susu dari rumput tropika tetap rendah jika dibandingkan dengan kawasan temperate. 

Antara sebabnya ialah rumput tropika mengandungain banyak batang dan daun mati, biasanya ternakan tidak akan ragut, Rumput tropika mengandungi faibre yang tinggi dimana kurang digestible, ini bermakna kandungan zat pemakanan seperti tenaga, protin dan mineral dikhuatiri rendah. Lembu tenusu memerlukan pemakanan yang kandungan digestible. 
Susu lembu boleh dituai sebanyak dua kali sehari iaitu pagi dan petang. Penghalang utama terhadap lembu tenusu yang menerima kadar digestibiliti yang rendah ialah ternakan tersebut tidak mendapat cukup tenaga, oleh yang demikian lembu tenusu yang memakan rumput tropika akan mengunakan sebahagian besar tenaga yang diperolehi untuk kegunaan pengurusan badan ternakan tersebut dan bakinya yang tidak sebeberapa lagi itu baru digunakan untuk pengeluaran susu. maka tidak hairanlah mengapa hasil pengeluaran susu dari pastura tropika rendah. 
1 5 1
Terima kasih , saya harap saya akan berjaya lain kali
insya allah