Jawapan

2016-04-15T19:06:46+08:00
Pada era globalisasi ini, dunia kini sedang mengejar kemajuan seperti negara malaysia yang sedang berada diambang wawasan 2020 yang menuju kearah kemajuan. disebabkan itu, banyaknya pembangunan yang terbina terutama kilang2.kilang2 tersebut bagai cendawan tumbuh selepas hujan. kan tetapi jika diteliti terdapat keburukan yang terselindung disebalik kebaikan pembinaan kilang2 tersebut seperti pencemaran sungai. tetapi persolannya, pakah punca2 yang menyebabkan pencemaran sungai?
     
     punca pencemaran sungai yang paling ketara adalah penbungan toksik dari kilang2. bahan toksik adalah berbehaya kerana terdapat bahan kimia yang berbahaya yang boleh menyebaban kemudaratan kepada manusia dan haiwan jika air sungai yang dicemari menjadi punca air untuk diminum. oleh itu, sebelum nasi menjdi bubur eloklah sekiranya kita membanteras pembuangan sisa bahan toksik ke dalam sungai kerana akan memberi impak yang negatif kepada benda hidup.
    
       selain itu, pembuangan sampah sarap kedalam sungai. hal ini demikian kerana, sungai adalah salah satu tempat yang kerap dijadikan tempat  rekreasi. akan tetapi, adalah menjadi satu masalah apabila selepas aktiviti rekreasi sampah sarap seperti sisa makanan dan plastik yang tidak luput dibuang merata-rata menyebabkan sampah tersebut dialirkan ke sungai apabila hujan turun.tegasnya, pembuangan sampah sarap menyebabkan sungai turut tercemar.
  
      seterusnya, adalah disebabkan aktiviti pembalakan yang menyebababkan tanah hilang struktur penapisan daripada pokok2 yang menghalang sampah sarap daripada terus dialirkan ke sungai. apabila hujan turun dengan lebat akan menyebabkan tanah turut mencemari sungai dengan warnaya. hal ini akan menyebabkan air sungai akan hilang kejernihannya. jelaslah bahawa aktiviti pembalakn harus dikurangkan agar masalah pencemaran sungai dapat diatasi.
 
   konklusinya, sungai memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian. oleh itu, manusia haruslah menghargai sungai seperti mereka menghargai nyawa mereka sendiri. sesungguhnya, sungai adalah anugerah yang tiada bandingannya.