Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-16T17:31:32+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi pada masa kini menyababkan kemudahan internet digunakan secara meluas.Internet ialan rangkaian komunikasi komputer yang terbesar di dunia.Internet lebih tertumpu kepada komunikasi antara indivindu dengan dunia sejagat .Internet juga membawa banyak kebaikan kepada manusia.Pengguna Internet mendapat pelbagai informasi dalam bidang tertentu dengan mudah,cepat dan terkini.Contohnya,seorang murid yang ingin mengetahui fakta tentang hidupan laut yang diancam keputusan serta cara mengatasinya hanya perlu menaip kata kunci pada carian.
           Internet membolehkan pengguna di seluruh pelosok dunia berhubung dengan mudah.Bagi pelajar Malaysia yang berada di seberang laut,kemudahan internet memudahkan  mereka untuk berhubung dengan mudah.Bagi pelajar-pelajar Malaysia yang berada di seberang laut,kemudahan internet memudahkan untuk mereka berhubung dengan keluarga.
tolong lah panjang sikit
terima la or da tlg.Byk komen pulak
2016-04-16T18:13:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada zaman revolusi teknologi telekomunikasi dan multimedia tanpa limitasi ini, internet merupakan rangkaian perhubungan yang banyak digunakan dalam era globalisasi ini. Dunia tanpa sempadan dimungkinkan dengan adanya jaringan internet ini. Internet mendatangkan manfaat kepada masyarakat tanpa mengira umur. Keadaan ini menyebabkan kita seolah-olah bergantung kepada internet untuk menguruskan hal ehwal seharian. Lantas, marilah kita mengkaji kebaikan internet kepada semua lapisan masyarakat untuk melestarikan manfaat tersebut sepenuhnya.

Melalui internet, kita dapat menelaah pelbagai isu semasa di dunia. Kita tidak lagi menjadi katak di bawah tempurung. Maka, dengan menekan papan kekunci, kita dapat menambahkan pengetahuan am dan menjadi insan yang berilmu. Misalnya dengan adanya Isu semasa Dunia BBC dan Berita Harian di laman sesawang internet, kita dapat mengkaji isu semasa di dunia.

Selain itu, sebagai seorang pelajar, kita dapat memperoleh apa-apa maklumat yang diingini dengan menggunakan enjin carian "google", "yahoo" dan sebagainya tanpa perlu bersusah untuk pergi ke perpustakaan. Pelajar juga boleh memuat turut buku elektronik secara percuma. Maka, melalui Dana 1 Malaysia, kerajaan telah berjaya mengedarkan kira-kira 500000 unit 'netbook' kepada pelajar sekolah menengah di seluruh Malaysia, denga inisiatif dapat memanfaatkan teknologi di dunia dalam proses pembelajaran di samping meningkatkan kadar celik IT di kalangan pelajar.
Tuntasnya, internet mampu membawa kebaikan yang banyak kepada masyarakat kita jika digunakan dengan sebaik-baiknya. Imam Al-Bukhari pernah mengungkapkan "Ilmu itu ibarat benih yang tumbuh mekar jika dibajai dengan baik." Ibu bapa haruslah memantau anak mereka semasa melayari internet supaya tidak terjerumus ke dalam lembah kejahatan. Semua pihak harus menggembleng tenaga untuk memperbanyak Pusat Jalur Lebar terutamanya di kawasan pedalaman supaya masyarakat di sana dapat menikmati kebaikan internet juga. Maka, slogan "Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan" dapat diimplimentasikan dan dilestarikan untuk mewujudkan negara yang celik teknologi seiring dengan Wawasan 2020.