Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-23T13:15:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kaedah kajian merujuk kepada cara yang digunakan oleh pelajar untuk memahami situasi, menyelesaikan masalah dan juga mengenalpasti sesuatu isu.

Pelajar boleh menggunakan dua kaedah iaitu kaedah kuantitatif dan kaedah kualitatif.

Pendekatan kuantitatif
Penyelidikan kuantitatif ialah penyelidikan yang sistematik berdasarkan nilai numerikal atau statistik. Tujuannya ialah untuk :·           Menguji teori·           Melihat hubungkait angkubah·           Menerang fenomena dari segi “sebab penyebab”·           Membuat ramalan·           Membuat tinjauan

Pendekatan kualitatif
Satu usaha untuk memahami sesuatu situasi itu dalam keadaannya yang tersendiri. Bagaimana individu itu bertindak, berinteraksi, menjalani kehidupan harian secara neutral, menunjukkan reaksi dalam menghadapi liku-liku kehidupan yang ditempuhi, Input akhirnya ialah satu hasil kajian yang memberi kefahaman yang mendalam mengenai kehidupan sebenar responden yang dikaji. Tujuannya ialah:·           Memerihal sesuatu fenomena untuk tujuan memahaminya·           Meneroka sesuatu bidang yang belum dan kurang dikaji·           Memahami perspektif responden kajian terhadap sesuatu fenomena yang dipilih·           Memahami sesuatu fenomena sosial secara mendalam·           Membina teori melalui pendekatan induktif (teori yang dibina berasaskan data kajian)