Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T20:11:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Manusia adalah organisme yang kompleks.
maksud organisma kompleks
menerangkan mengapa manusia adalah organisme yang kompleks.
manusia adalah organisme yang kompleks,
mengapa manusia merupakan organisme kompleks
kepentingan manusia sebagai organisma komplek, mengapakah manusia dianggap organisma kompleks ?Tubuh manusia adalah kompleks, dengan berbagai jenis sel-sel yang terkoordinasi untuk membentuk jaringan, organ dan sistem.
Setiap sel dalam tubuh manusia tidak memiliki kemampuan untuk melaksanakan segala fungsi tubuh seperti pernapasan, pencernaan atau ampas.

Setiap jenis sel memiliki fungsi khusus dalam melaksanakan fungsi tertentu. Ini dikenal sebagai spesialisasi sel.

Melalui spesialisasi sel, sel-sel memiliki fitur-fitur khusus yang memungkinkan mereka untuk menjalankan fungsi-fungsi tertentu dengan efisien dan efektif. Sebagai contoh, sel-sel otot yang lentur memungkinkannya untuk menguncup (membesar / mengecil) dengan mudah untuk memungkinkan terjadinya pergerakan tubuh.

Fungsi yang berbeda di dalam tubuh manusia bisa dilakukan pada serentak waktu yang sama melalui spesialisasi sel.

Demilikanlah karangan yang menjelaskan tentang manusia adalah organisme yang kompleks