Jawapan

2016-04-18T17:13:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Marcapada, pidana ragut semakin membimbangkan kerana acap kali berakhir dengan kematian. Hal ini disebabkan oleh kurangnya kesedaran jasmani, emosi, rohani dan intelek dalam diri peragut. Sebelum nasi menjadi bubur, langkah-langkah drastik perlu diimplementasikan bagi membejat pertambahan kes tersebut. 

       Inisiatif yang boleh dilakukan adalah dengan memberi maklumat kepada umum terutamanya kaum hawa agar mereka bersedia dan berwaspada.Kehausan wang merupakan punca utama peragut sanggup menindas kaum yang lemah ini. Ironinya, wanita dewasa ini sering memperaga barang kemas sebagai simbol kemewahan tetapi mereka kurang arif bahawa obsesi itu berkemungkinanmemakan diri mereka. Oleh itu, keprihatinan masyarakat amat penting agar masalah ragut dapat dikurangkan.

       Selain itu, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) harus melakukan anjakan paradigma dengan memperkasakan hukuman terhadap pesalah ragut. Jika PBT terus berpeluk tubuh, sampai bilakah orang ramai akan terus alpa denganpersepsi bahawa hukuman jenayah ragut adalah ringan? Maka, apabila hukuman tersebut wujud dengan izhar, secara tidak langsung hal tersebut berjaya menimbulkan kegusaran di hati orang ramai yang cuba meragut. 

          Di samping itu, pihak yang dominan seperti kerajaan dan badan-badan bukan kerajaan juga perlu menggerakkan kewujudan kempen-kempen memerangi pidana ragut. Perkara ini berikutan, masyarakat lokal masih mengerling entengtentang impak negatif jenayah ragut terhadap mangsanya. Penjanaan kempan-kempen kesedaran di sekolah-sekolah dan institusi pengajian tinggi merupakanmangkin yang efektif demi mengurangkan jumlah kes ragut di peringkat tempatan secara holistik.

      Konklusinya, semua golongan harus mengamalkan usaha yang pragmatik agar imej negara tidak tercalar di mata dunia. Janganlah kita mengambil sikap sambil lewa dan hanya akan sedar sekiranya berlaku kematian dalam kalangan mangsa ragut seperti kata peribahasa Melayu, "sudah terhantuk baru terngadah"