Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T12:05:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN EKONOMI NEGARA MALAYSIA1.0 PENGENALAN- Terdapat dua faktor yang mempengaruhi kegiatan ekonomi iaitu faktor fizikal dan faktor kemanusiaan.


1.1 FAKTOR FIZIKAL
- Faktor fizikal bekaitan dengan faktor alam semula jadi yang sedia ada 
-Faktor fizikal ialah :BENTUK MUKA BUMI


i) Bentuk muka bumi jenis tanah pamah sesuai ditanami padi , memudahkan pembinaan kilang , jalan raya , jalan keretapi , kapal terbang .
ii) Kawasan beralun sesuai untuk penanaman getah dan kelape sawit di Tenggara Pahang .
iii) Kawasan pinggir laut juga sesuai ditanami pokok kelapa seperti di Bagan Datoh , Kudat , dan Sipitang .
iv) Aktiviti perikanan air tawar dan akuakultur dijalankan di Tasik Cenderoh dan Bukit Merah di Perak TANIH


i) Jenis tanih mempengaruhi jenis tanaman yang dapat diusahakan .
ii) Tanih alivium sesuai ditanam padi sawah seperti di Dataran Kedah-Perlis , Dataran Kelantan , Dataran Kerian dan Tanjung Karang .
iii) Tanih laterik yang bersaliran baik sesuai ditanami getah seperti di segi tiga jengka dan kelapa sawit di Labis JOHOR .
iv) Tanih gambut sesuai ditanami nanas seperti di Renggit , Pontian , dan di Labis Johor .
v) Tanih beris ( campuran tanah liat dengan pasir ) ditanami tembakau di bacok , kelapa di Bagan Datoh dan gajus di Pantai Kelantan dan Terengganu.