Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T12:01:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perbandingan Kepentingan Sungai di Thailand dan Sungai di Malaysia
ThailandMalaysia1.      Menam Chao Phraya merupakan sungai utama dan terpanjang di Thailand.
2.      Menam Chao Pharaya merupakan jalan pengangkutan air yang utama di Thailand. Ia digelar sebagai nadi lalu lintas di Thailand.
3.      Menm Chao Phraya penting untuk mengangkut penumpang, kayu balak, hasil pertanian dan hasil perlombongan dari kawasan pedalaman.
4.      Jalinan terusan atau ‘klong’ yang menghubungkan cawangan-cawangan Menam Chao Phraya di deltanya berperanan seperti jalan raya.
5.      Maka Bandar raya Bangkok digelar sebagai ‘Venice Timur’.
6.      Kegiatan ‘pasar apung’ dan pengangkutan ‘klong’ merupakan daya tarikan pelancong.
7.      Empangan dibina merentasi Menam Chao Phraya untuk penjanaan kuasa hidroelektrik dan rancangan pengairan.
8.      Sungai ini membentuk dataran mendap dan delta yang luas untuk penanaman padi dan jut.
1.      Sungai juga merupakan kaedah pengangkutan yang penting di kawasan pedalaman, terutamanya di Sabah dan Sarawak.
2.      Jalan pengangkutan yang utama di Malaysia ialaha)     Sungai Rajangb)     Sungai Kinabatanganc)     Sungai Pahang
3.      Sungai Rajang merupakan jalan pengangkutan utama di pedalaman Sarawak. Ia juga penting untuk penjanaan kuasa hidroelektrik.
4.      Sungai Kinabatangan merupakan pengangkutan utama di pedalaman Sabah. Ia juga digunakan untuk mengangkut kayu balak ke kilang atau pelabuhan Sandakan.
5.      Sungai-sungai utama di Malaysia membentuk dataran yang luasa untuk pertanian. Misalnya Delta Rajang (Sungai Rajang), Dataran Kedah (Sungai Kedah) dan Dataran Kelantan (Sungai Kelantan).
6.      Sungai-sungai di Malaysia jugaa)     membekalkan air untuk kegunaan domestik, perindustrian dan perlombongan.b)     Penternakan ikan air tawar, kerang, ketam dan udnag.