Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T23:26:54+08:00
       
 
 
   Setiap hari Ahad kedua bulan Mei jatuhlah Hari Ibu yang disambut di kebanyakan negara seluruh dunia termasuklah Malaysia. Pelbagai promosi dilaksanakan oleh syarikat-syarikat khas buat para ibu. Pelbagai aktiviti seperti makan malam dan bercuti giat dirancang oleh anak-anak khas buat ibu mereka.
            Ya Hari Ibu untuk menghargai ibu ini datangnya setahun sekali. Namun biarlah kemeriahan menghargai ibu dapat dirasa setiap hari, setiap saat bukannya setahun sekali. Ingat, mereka sentiasa berkorban untuk kita dari kecil, dari saat kita berada dalam perut ibu.
Tanpa ibu bapa siapalah kita. Ucapkanlah kata sayang, tautkanlah bibit cinta dan rantaikanlah dengan rantaian kasih bersama mereka. Moga redha Allah bersama dengan kita kerana redhanya ibu bapa terhadap kita. insyaAllah.
Ingatlah pesanan Rasulullah, tiga keadaan umat manusia yang mereka tidak akan masuk syurga iaitu orang yang membuat dosa kepada ibu bapa, orang yang tiada cemburukan anak atau isterinya bertemu dengan orang laki-laki (yang bukan mahram), dan orang perempuan yang (berpakaian) menyerupai laki-laki.