Kegiatan vandalisme di kawasan rekreasi berhampiran dengan tempat tinggal anda semakin berleluasa.Tulis sepucuk surat untuk meminta pihak berkenaan mengambil langkah-langkah bagi menangani masalah tersebut

1

Jawapan

2016-04-20T11:44:43+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Vandalisme atau perbuatan merosakkan harta benda awam masih lagi berlaku dan kesudahannya belum berakhir.Isu vandalisme ini tidak boleh dipandang ringan oleh semua lapisan masyarakat.
      
       Maksud vandalisme ialah perbuatan merosakkan harta benda awam.Contohnya,termasuklah merosakkan tandas awam,telefon awam dan taman permainan.Vandalisme berlaku kerana remaja tidak mempunyai sifat sayang akan harta benda awam dan tidak mengetahui kepentingan kemudahan ini sewaktu berlaku kecemasan.
        Dalam pada itu,kerajaan juga terpaksa membelanjakan peruntukan yang besar untuk membaiki kerosakan tersebut di samping imej negara akan tercalar pada pandangan pelancong luar yang melawat negara.
        Apakah punca berlakunya vandalisme?Pengaruh rakan sebaya dan televisyen boleh menyebabkan vandalisme.Golongan remaja biasanya lebih mudah meniru dan terpengaruh dengan rakan sebaya.Pengaruh rakan sebaya akan mencorakkan sikap,nilai dan tingkah laku remaja,lebih-lebih lagi remaja yang tercicir dan menghadapi masalah keluarga.Kebiasaannya,golongan remaja yang melakukan vandalisme merupakan remaja berkumpulan.Mereka tidak mempunyai tujuan dan apabila berkumpul maka akan timbul pelbagai idea termasuklah menconteng harta benda awam dan merosakkannya.
       Ibu bapa juga adalah pendorong kepada sifat vandalisme dalam kalangan remaja.Contohnya,ketika memandu ibu bapa membuang sampah atau kulit buah-buahan seperti rambutan dan limau di samping tidak menghiraukan papan tanda had kelajuan.Sesetengah remaja yang terjebak dalam gejala vandalisme berasal daripada keluarga bermasalah atau keluarga yang mengamalkan budaya hidup negatif.Selain itu,kurangnya kasih sayang dan bimbingan yang sempurna daripada ibu bapa juga merupakan salah satu faktor utama mendorong remaja terjebak dalam gejala negatif ini.
      Remaja adalah produk sistem sesebuah masyarakat.Masyarakatyang pincang akhirnya akan melahirkan produk yang pincang.Sikap sesetengah masyarakat kini yang mementingkan soal kebendaan dan tidak ambil peduli terhadap isu sosial sememangnya merumitkan maslah yang sedia wujud.Menurut kajian kebanyakan masalah vandalisme berlaku di kawasan bandar.Golongan remaja menconteng dan merosakkan harta benda awam bukannya tidak terpelajar.Sikap sesetengah penduduk yang tidak ambil peduli terhadap apa-apa yang berlaku di sekeliling mereka menyebabkan remaja berasa diri mereka bebas.
     Intihannya,semua pihak perlu bekerjasama dalam menangani masalah ini kerana remaja bakal pemimpin pada masa hadapan.Janganlah sudah terhantuk baru tengadah kerana jika nasi sudah menjadi bubur,langkah efektif yang cuba dilakukan pasti tiada gunanya.