Jawapan

2016-04-27T18:57:26+08:00

Ia mengisahkan tentang dua watak yang saling cinta bercinta. Kedua-dua watak itu merupakan sepupu iaitu Raden Galuh Chandera Kirana Puteri Ratu Daha dan Raden Inu Kertapati, Putera Ratu Kuripan,


Hikayat Cekel Waneng: perpisahan berlaku akibat puteri Chandera Kirana dilarikan oleh raksasa (bota).


Hjkayat Misa Taman Jayeng Kesuma; Raden Inu Kertapati menyangka tunangannya Raden Galuh Chandera Kirana mempunyai wajah yang begitu hodoh sehingga menyebabkan ia mengambil tindakan untuk berkahwin dengan wanita lain. Oleh itu merupakan punca Raden Galuh melarikan diri. Kemudian Raden Inu menyuruh Semar mengintip wajah Galuh Chandera Kirana dan menyuruh semar melukis wajahnya. Apabila, dilihat oleh Inu, barulah dia berusaha mencari Galuh Chandera Kirana.  


Hikayat Panji Kuda Sumirang: perpisahan angkara perbuatan jahat ibu tiri iaitu Paduka Liku. Hidup Galuh Chandera Kirana senantiasa merana dan tersiksa lebih-lebih lagi setelah ia dikukum kerat rambut oleh ayahanda sendiri. Lalu ia melarikan diri.


Raden Galuh Chandera Kirana keluar dari istana bersama pengiring-pengiring dan Paduka Mahadewi. Dia menyamar sebagai lelaki memakai nama Kelana Banji Samwirang Asmarantaka. Dayang-dayang juga menyamar. Raden Inu yang sampai ke Daha mengetahui tunangannya tidak ada juga melarikan diri, mengembara mencari tunangannya. Raden Galuh membina kota dan melakukan rompakan barang-barang dagang yang melalui kawasan Kuripan. Mereka pernah menyerang Mentawandan menawan puteri-puteri raja Menatawan. Raden Inu juga telah pernah berperang dengan beberapa buah negeri, misalnya menentang negeri Jagaraga sewaktu raja negeri itu menyerang kerajaan Gagelang.

 

Cerita berakhir dengan watak-watak utama mendapat kemenangan dan kejayaan. Mereka bertemu semula setelah sekian lama berpisah. Kedua-dua kembali ke negeri Kuripan dan melangsungkan perkahwinan serta hidup aman dan bahagia dengan memiliki kerajaan yang besar.

 

Raden Inu bertemu semula dengan Raden Galuh Chandera Kirana yang menyamar sebagai pemain gambuh setelah mengintip ia sedang bermain-main dengan anak patung pemberiannya dulu.

 

Dalam Hikayat Cekel Waneng Pati, Raden Inu yang menyamar sebagai Cekel Waneng Pati, dan Raden Galuh menyamar sebagai Kusela Branggit bertemu dan menyedari bahawa mereka berada dalam selamat. Mereka ingin berdamai . Masing-masing memperkenalkan diri dan pulang ke Kuripan. Mereka berkahwin dan Raden Inu dilantik menjadi raja Kuripan, manakala Raden Galuh pula sebagai pemaisuri.

1 5 1
2016-05-02T10:45:41+08:00
Sinopsis sastera panji raden puspa kencana memgikut bab
2 3 2