Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T09:30:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Perancangan dilakukan di bawah pengurusan personel tetapi perancangan tidak dilakukan secara sistematik atau menyeluruh.

Penggunaan perancangan strategik membandingkan pengurusan sumber manusia daripada pengurusan personel.

Pengurusan personel tertumpu kepada aktiviti-aktiviti pekerja tetapi fokus pengurusan sumber manusia adalah perancangan menyeluruh di mana pencapaian misi dan matlamat organisasi diutamakan.

Organisasi-organisasi menjalankan aktiviti-aktiviti setiap hari berasaskan kepada objektif-objektif yang dirancang.

Objektif-objektif pengurusan tenaga manusia adalah sejajar dengan objektif keseluruhan organisasi.

Ini memberi keberkesanan kepada semua urusan sumber manusia.

Ia bertujuan untuk menjayakan perancangan strategik organisasi anda.

Perancangan strategik adalah perlu di dalam pengurusan tenaga manusia yang mana ia dikaitkan dengan pencapaian misi dan objektif-objektif organisasi.

Organisasi, terutama sekali yang mempunyai matlamat berbentuk komersial, ingin berjaya di dalam perniagaan dan mendapat keuntungan yang lumayan. Ini memerlukan sumber-sumber seperti kewangan, hartanah, alat-alat, teknologi dan sebagainya.

Sumber manusia dengan kebolehan dan pengetahuan mereka adalah sumber utama anda yang boleh membantu mencapai kejayaan organisasi anda.

Tanpa pekerja, tidak ada organisasi yang mampu melaksanakan apa-apa aktiviti.

Kaji sama ada semua urusan pengurusan pekerja anda berkesan.

Tanya sama ada setiap aktiviti pengurusan pekerja anda sejajar atau sehaluan dengan matlamat organisasi anda.

Sebahagian daripada maklumat yang diperlukan boleh didapati di bawah "Consultancy Services."


Pekerja Anda Adalah Aset Terpenting

Segolongan daripada organisasi-organisasi besar di beberapa negara telah pun menerima hakikat bahawa pekerja adalah aset terpenting mereka.

Mengikut prinsip ini, tenaga pekerja anda dapat membantu memajukan dan meningkatkan prestasi organisasi.

Teknologi adalah penting. Tetapi ia tidak dapat mengambil alih peranan pekerja anda.Aset-aset lain seperti kewangan, bangunan, alat-alat, teknologi dan sebagainya hanya bernilai jika pekerja menggunakan kebijaksanaan dan kepakaran mereka dalam pengurusannya.

Apakah langkah yang organisasi anda akan ambil mengenai perkara yang sangat penting ini?

Organisasi anda tidak mempunyai banyak pilihan jika ia ingin terus bersaing dalam suasana perniagaan yang semakin menjadi rumit dan kompetitif. Pekerja anda akan dapat membantu dalam aspirasi ini.