Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T18:14:41+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Penggunaan dadah dalam kalangan masyarakat, khususnya golongan remaja pada hari ini semakin berleluasa dan membimbangkan kerajaan. Banyak remaja terlibat dalam dadah dek kurangnya didikan ibu bapa, mudah terpengaruh oleh rakan sebaya di samping perasaan ingin mencuba. 

Justeru, sebagai barisan pemimpin harapan nusa dan bangsa, remaja perlulah pandai memilih rakan sebaya yang tinggi akhlak dan budi pekertinya. Selain itu, kita perlu pandai merancang dan mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Para remaja boleh melibatkan diri dalam kegiatan sukan, beriadah, dan menghadiri kelas-kelas tambahan sebagai persediaan menjelang peperiksaan.

Hadirin sekalian,

Pihak sekolah juga haruslah menjalankan aktiviti seperti Kempen Antidadah, ceramah dan sesi kaunseling. Program seumpama itu dapat memberikan maklumat yang berguna kepada murid-murid tentang bahaya najis dadah dan kesan buruknya kepada kehidupan manusia.

Seterusnya, para murid yang bermasalah perlulah menghubungi guru, guru kelas atau guru kaunseling untuk mencari jalan penyelesaian. Selain itu, ibu bapa juga perlu mengambil berat hal-ehwal kebajikan dan kasih sayang anak-anak. Hubungan silaturahim yang intim, kasih sayang ibu bapa dan didikan agama serta moral difikirkan dapat menjauhkan diri generasi remaja daripada godaan dan perangkap maut dadah.

Hadirin sekalian,

Akhir kata, sebagai ketua murid, saya berseru kepada rakan-rakan agar senantiasa berwaspada dan mengelakkan diri daripada perangkap dadah. Sesungguhnya, dadah tidak dapat menyelesaikan masalah, sebaliknya penyalahgunaan dadah akan memusnahkan kehidupan diri, keluarga, bangsa dan negara. Hindarkanlah diri daripada najis dadah. Dadah musuh negara. Dadah membawa padah!

Kalau ada jarum yang patah,
Jangan simpan di dalam peti;
Kalau ada silap dan salah,
Jangan simpan di dalam hati.